Читај ми!

Фонд за подстицај раста

Око 120 милијарди евра биће уложено у подстицај раста европске привреде, договорили лидери Европске уније. Новац мора да тече кроз Европу, бар до најпогођенијих земаља, да им помогне да изађу из кризе, каже председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Лидери Европске уније договорили су се о споразуму за подстицај привредног раста у Унији у висини од 120 милијарди евра, објавио је председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

"Договорили смо се да повећамо финансирање привреде у висини од 120 милијарди евра за мере за подстицај раста које ће се одмах применити", рекао је Ван Ромпеј у Бриселу, где је почео дводневни самит ЕУ.

Ван Ромпеј је рекао да ће шефови влада и држава наставити разговоре о томе како постићи финансијску стабилност.

Он је навео да ће половина износа бити добијена тако што ће се повећати капацитет позајмљивања Европске инвестиционе банке до 60 милијарди евра, а друга половина ће се добити преименовањем неискоришћених структуралних фондова.

"Овај новац мора да тече кроз Европу, бар до најпогођенијих земаља" да им помогне да изађу из кризе, рекао је Ван Ромпеј.

Такође ће се током лета покренути пројекти за финансирање инфраструктуре у саобраћају и енергетици, у висини од пет милијарди евра.

Овај план, који већ дуго припрема Европска комисија, подржале су прошле недеље водеће привреде еврозоне: Немачка, Француска, Италија и Шпанија.

Француски председник Франсоа Оланд се у Бриселу заложио за налажање "што хитнијих решења" за подршку најугроженијим земљама које већ покушавају да превазиђу дужничку кризу.

"Највише смо разговарали о мерама раста. Читав овај пакет од 120 до 130 милијарди евра намењен је управо остваривању привредног раста", поручио је Оланд.

Агенција АП навела је да се верује да се већи део тих 120 милијарди евра добија из постојећих средстава ЕУ којима се мења намена, као и да тај износ није велики у односу на привреду Европске уније.

Самит ЕУ наставља се и данас, када ће се посебно разматрати помоћ слабим земљама у еврозони.

Извори из италијанске и шпанске делегације синоћ су рекли да те две земље условљавају своју подршку плану за економски раст у Европи доношењем хитних мера за помоћ земљама у финансијским тешкоћама и да би волели да се те ствари усвоје у пакету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару