Читај ми!

Железара, ипак, неће стати?

Радници смедеревске железаре у страху због најаве да би и друга пећ могла да буде угашена у јулу. Нећемо дозволити да железара стане, каже министар Небојша Ћирић. Стручњаци наводе да би требало тражити партнера коме би наша железара била додатна производња.

Запослени смедеревске железаре страхују због најава да би и друга пећ могла бити стављена на тихи ход. Прва пећ је угашена прошле године, пре повлачења америчке компаније "Ју ес стил" из Србије. Држава, која је у јануару преузела Железару за један долар, све теже се бори с нагомиланим губицима.

Гашење друге пећи би, кажу запослени, довело до колапса града, али и фабрика које купују њихов челик. О најављеној обустави производње до септембра, руководство Железаре још се не изјашњава. Синдикати траже да држава обезбеди средства за производњу.

Председник Независног синдиката металаца у тој компанији Милета Гујаничић рекао је Танјугу да ће друга висока пећ на тзв. тихи ход бити стављена 5. јула бити. Разлог је, како је рекао, недостатак новца да се финансира производња, ниска откупна цена челика на међунардном тржишту, као и недостатак пласмана.

Гујаничић је рекао да привремена обустава производње може да потраје и до септембра, али да су у синдикату оптимисти и да очекују да ће за Железару бити нађен стратешки партнер. Он је рекао и да је запосленима, којих је више од 5.000, понуђено да оду на редовне годишње одморе или плаћена одсуства до 45 дана.

Драган Миловановић из АСНС-а "Железаре Смедерево" каже да се у медијима чују изјаве да сваки дан неформирања владе кошта 50 милиона. "Ја нисам економиста и стручњак, али за те паре ми можемо да радимо са додацима три, четири месеца", каже Миловановић.

Зоран Вујовић, председник Самосталног синдиката металаца Србије, за сутра (уторак) најављује велики синдикални скуп. "Долазе представници свих синдиката из целе Србије, хоћемо да пошаљемо снажну поруку влади да тражимо да обезбеди сва средства и све што је потребно да Железара ради", истиче Вујовић.

Влада тражи стратешког партнера

Влада је до септембра продужила тендер за избор стратешког партнера. И поред економске кризе, министар економије нада се да ће Железара наћи партнера који ће је извући из губитака.

"Ми нећемо дозволити да Железара стане. Ситуација није лака, ради се са губицима, имали смо и низ састанака прошле и претпрошле недеље да пронађемо неког ко би могао заједно са нама да обезбеди снижавање трошкова производње", каже министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић. То би, како наводи министар, могло да буде остварено кроз јефтиније сировине и бољи пласман финалних производа.

Министар, како је навео, нема информације да ће у наредних седам, десет или 20 дана да се заустави рад друге високе пећи или да је већ заустављен. Најтачније и најпоузданије информације се, како каже, могу добити од менаџмента "Железаре".

Стручњаци саветују да се тражи партнер коме би наша железара била додатна производња. Тражња челика, кажу, мања је само у земљама Европске уније, док највећи светски произвођачи бележе позитивне резултате.

Никола Мајински из Удружења рудника метала, црне и обојене металургије ПКС, каже да укупно гледано ипак постоји благ пораст и производње и тражње.

Мајински наводи да се оптимистички гледа на другу половину године јер се, када се говори о овој производњи, мора говорити о уговорима на годишњем нивоу, квартално се само регулишу цене. "Многи говоре о неком кризном моменту. Значи није криза благи је пораст. Није спектакуларан, али ипак је пораст", наглашава Мајински.

Смедеревска железара годишње даје око 2,2 милиона тона челика, а железаре у источноевропским и азијским земљама, и до пет пута више.

Влада Србије продужила је, почетком јуна, други пут рок за проналажење стратешког партнера за Железару "Смедерево", тако да заинтересоване компаније могу да доставе обавезујуће понуде до 10. септембра.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару