Читај ми!

Већи извоз за бољи стандард

За бољи стандард грађана потребан је већи извоз, пре свега хране. Све док Србија не буде у већој мери извозила готове производе, уместо сировина, не може се очекивати већа девизна зарада. Мађарска, која има за трећину више обрадивих површина, годишње извезе три и по пута више хране.

Већи извоз, пре свега хране потребан је како бисмо побољшали стандард грађана у земљи. Овогодишњи извоз пољопривредних производа, бар према првим проценама, биће око три милијарде долара.

Надлежни подсећају да се у последње две године извоз хране повећавао за по пола милиона евра, а и даље су најтраженији - кукуруз, шећер и јагодичасто воће.

Од прошлогодишње продаје хране на светској пијаци зарадили смо две милијарде и 700 милиона долара. Ове године, произвођачи житарица најављују рекордан извоз кукуруза -  готово два милиона тона.

Очекивана је зарада око 450 милиона долара, што би за било тридесетак милиона долара више него лане.

"Оно што је неповољно у овом тренутку за извоз кукуруза јесте дневни курс који драстично варира и што извозници кукуруза морају да финансирају ПДВ па чак и деведесет дана од момента набавке робе", каже Дејан Гојковић из компаније "Вентура" из Београда.

Власници хладњача планирају зараду сличну прошлогодишњој.

"Очекујемо да ће ове године извоз вишње, малине и купине количински бити нешто мањи од прошлогодишњег, али с обзиром на веће цене вишње и купине очекујем да то неће бити испод 200 милиона евра колико је било и прошле године", каже Предраг Орешчанин из "фрикоса".

Због неповољних временских услова, подбацио је род јабуке и брескве на северу Војводине, у смедеревском крају и на југу земље, па ће и извозна понуда бити мања.

Потребна боља организованост земљорадника

Временске непогоде понекад не могу да се избегну, али може слаба организованост земљорадника. Нема удруживања, ни задруга, па ни могућности да се уз помоћ најновијих агротехничких мера увећа производња и вишак хране понуди домаћим и страним трговцима.

Агроекономиста Весна Параушић каже да оно што може да се промени јесте да постојеће институције активније раде управо на подршци удруживању и на подршци извозним активностима пољопривредних произвођача, јер то пољопривредници не могу сами.

У министарству пољопривреде очекују да ће овогодишњи извоз хране бити већи од прошлогодишњег.

"Видећемо када се заврши прва половина године како стоје биланси, све што је остварено у првом кварталу указује на то да ћемо прећи тих 2,7 милијарди долара", каже министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Стручњаци подсећају да се годинама не повећава продаја меса и прерађевина. Страним купцима не нудимо ни веће количине, рецимо, тестенина, ни производе од воћа и поврћа.

Све док не будемо у већој мери извозили готове производе, уместо сировина, не можемо очекивати већу девизну зараду.

Мађарска, која има за трећину више обрадивих површина, годишње извезе три и по пута више хране, за око девет и по милијарди долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару