Читај ми!

"Четворка" тражи излаз из кризе

Лидери Немачке, Француске, Италије и Шпаније покушавају да пронађу начин за излазак из дужничке кризе. Договорен пакет од 130 милијарди евра за оживљавање европске привреде, али нема договора о заједничким еврообвезницама.

Уочи европског самита крајем месеца, лидери највећих економија еврозоне - у Риму, договарају се о мерама за излазак из све дубље дужничке кризе. Самит Немачке, Француске, Италије и Шпаније - одржава се у време све већих страхова да је консензус далеко, а да ће Шпанија и Италија - убрзо тражити кредите, које еврозона неће моћи да им да.

Италија, Шпанија и Француска од Немачке траже више новца за сузбијање кризе у Европи, али Берлин није спреман на то.

У Риму је договорен пакет од 130 милијарди евра за оживљавање европске привреде, али нема договора о заједничким еврообвезницама.

"Наш први циљ је привредни раст, нове инвестиције и радна места. Без заједничког плана, неповерење према Европи ће расти, а презадужене европске економије биће изложене већим тржишним ризицима", каже премијер Италије Марио Монти.

Камате по којима се задужују трећа и четврта европска економија - све су веће. Италија, Француска и Шпанија од Немачке траже више новца, чему се Берлин опире.

"Када имате заједничку валуту, морате имати и јединствену политику. То је лекција коју смо научили последње две године. Неприхватљиво је да гаранције буду у заједничким, а контроле у националним надлежностима", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Морамо да вратимо поверење у еврозону и Европу, каже француски председник Франсоа Оланд, додавши да се не сме чекати 10 година за емитовање заједничких еврообвезница, које су од виталног значаја за Европу.

ММФ предлаже да презадужене европске економије ублаже мере штедње, чему се Немачка такође противи. Фонд апелује да се финансијска помоћ директно упути посрнулим шпанским банкама.

"ММФ се залаже да се новац за докапитализацију банака не доставља посредством влада, већ да га банке добију директно из европских фондова. Угрожен је опстанак евра", каже директор ММФ-а Кристин Лагард.

На светском тржишту расте забринутост, јер је смањен кредитни рејтинг 15 водећих банака у свету, због јаких колебања вредности акција. Агенција "Мудис" смањила је рејтинг америчким, немачким и британским банкама, главним играчима на све нестабилнијем тржишту акција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару