Читај ми!

ЕПС одбацује оптужбе напредњака

Наводи Српске напредне странке, о пословању EПС-а су нетачни, саопштило је то предузеће. ЕПС одбацује и тврдње о енергетској кризи и томе да то предузеће тражи поскупљење струје за 80 процената.

"Електропривреда Србије" саопштила је да су нетачни сви наводи Српске напредне странке о пословању тог јавног предузећа, као и тврдње о енергетској кризи и да ЕПС тражи поскупљење струје за 80 процената.

"Тврдња да ЕПС тражи поскупљење електричне енергије од 80 одсто је већ више пута демантована. Пре неколико месеци, у скоро свим медијима је објављено да је по Студији Светске банке у наредних неколико година потребно да струја у Србији поскупи између 40 и 80 одсто", истакли су у тој компанији.

Нејасно је одакле потичу најаве о угроженој сигурности снабдевања током овог лета, кажу у ЕПС-у исичући да се ради о потпуном произвољном мишљењу и неистини.

У ЕПС-у подсећају да се у тој компанији годишње уговори и реализује око 10.000 јавних набавки, од којих се просечно око 200 поништи одлукама сопствених комисија или одлукама Комисије за заштиту права понуђача.

То је око два одсто и сви уговори су на располагању јавности и увид се може обавити на законски начин, саопштили су из ЕПС-а реагујући на наводе функционерке СНС-а Зоране Михајловић на данашњој конференцији за новинаре.

"Тачно је да је у протеклом периоду потписано више Меморандума и Протокола о сарадњи са страним државама и фирмама са једином мотивацијом привлачења потенцијалних инвеститора у српску енергетику, та документација је доступна'', наведено је у саопштењу у коме се прецизира да та документа немају карактер уговора и не производе финансијске обавезе.

ЕПС: Нетачне тврдње о "уградњи тајкуна"

У ЕПС-у указују да су потпуно нетачне и тврдње о "уградњи тајкуна" у финансијске трансакције, а како су истакли, уколико се мисли на трговину струјом, ти послови се често обављају са приватним фирмама по процедури Закона о јавним набавкама са јасним критеријумом најбоље цене. У тим набавкама и продајама никад није било приговора, истичу у ЕПС-у.

ЕПС своје годишње планове доноси усаглашавањем са средњорочним планом. И програмске основе многих највећих странака у Србији у вези са електроенергетским развојем, имале су за основу управо ове планове ЕПС, кажу у тој компанији.

"Тврдња да су комплетна инвестициона средства, две милијарде евра, уложена у градњу новог блока или блокова и да би у том случају било струје и за извоз једноставно је без реалног основа, јер би се десило обрнуто", стоји у саопштењу.

У ЕПС-у наглашавају да се није улагало у ревитализације и капиталне ремонте постојећих блокова, старих 39 година, сасвим је сигурно да евентуалне нове јединице не би биле у стању да надокнаде ни 50 одсто производних могућности постојећих.

"Веома смо поносни на ову стратегију. Примера ради, градња поменутих термоелектрана у Обреновцу и Колубари, са припадајућим рударским капацитетим кошта више од 3,5 милијарди евра", поручили су из ЕПС-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару