Читај ми!

Продаја аутомобила и даље опада

У Удружењу увозника аутомобила кажу да је број продатих нових аутомобила у односу на прошлу годину пао за 44 одсто. До сада је 2.000 радника изгубило посао, а увозници размишљају о замрзавању бизниса и о новим отпуштањима.

Број продатих нових аутомобила у Србији, према подацима Удружења увозника, пао је у односу на прошлу годину за 44 одсто. Лоше се продају и комерцијална возила, а од почетка године чак 2.000 радника је изгубило посао код увозника аутомобила.

Поједини велики произвођачи покушавају да оживе тржиште новим моделима и акцијским попустима, али ни то не показује резултате. Увозници кажу да размишљају о замрзавању бизниса и о новим отпуштањима.

Тренутно су актуелне промоције нових модела, пошто Београдског сајма аутомобила није било. Они који добро продају кажу да купци за мање пара траже све више, али да је пад тржишта драстичан.

Слобо Спасовић, из фирме "Ауто-Чачак" која заступа "Шкоду", каже да је реалан пад 44, а уколико поредимо са 2008. годином, као најбољом, пад је преко 60 одсто.

"Домаће тржиште нових аутомобила доживљава драстичан пад, примера ради до шестог месеца продато је око 10.000 возила, у односу на прошлу годину када је продато 16.000 возила", наводи Спасовић.

Иван Кекић из "Опела" каже да је достигнуто дно у продаји.

"Даље се од ове цифре не може, очекујемо да ће са побољшањем привреде бити много боље и да ће се тржиште до краја године стабилизовати, а онда ћемо знати где и куда све иде", рекао је Иван.

На последњој Скупштини увозника аутомобила и делова усвојени су и захтеви према новој Влади који би поспешили продају.

Председник Удружења Милош Петровић каже да они траже да се врати систем "старо за ново", да се укине такозвана такса на луксуз приликом регистрације и да се продаја аутомобила до 10.000 евра по субвенцијама изједначи са домаћим "пунтом".

"Тражимо да се укине еколошска такса и такса на рециклажу и да се она плаћа у зависности колико поједини произвођачи аутомобила улажу у екологију", рекао је Петровић.

Бољи дани, кажу увозници, долазе тек крајем године. Међутим, до тада ће многи од њих своје компаније ставити, или у стање замрзавања, или ће покушати да их продају, јер многи већ сад раде са губитцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару