Читај ми!

Снижен рејтинг највећим светским банкама

Бонитетна агенција "Мудис" снизила рејтинг 15 највећих светских банака. Разлог изложеност кризи у еврозони. Међу банкама којима је снижен рејтинг и "Бенк ов Америка", "Ситигруп" и "Голдман Сакс".

Здравље 15 највећих финансијских институција у свету озбиљно је доведено у питање, након што је бонитетна агенција "Мудис" снизила њихов кредитни рејтинг, наводећи као разлог изложеност кризи у еврозони.

"Мудис" је синоћ снизио рејтинг неких од највећих имена у светском банкарству, укључујући Голдман Сакс, Барклиз, Ситигруп, ХСБЦ и Дојче банку, што указује на сумње инвеститора и потенцијални раст трошкова задуживања тих институција, преноси АФП.

Оцењујући да су банке под ризиком од огромних губитака, бонитетна агенција је навела да су изложене финансијској кризи и ризику од међусобног утицаја.

"Све банке којим је снижен рејтинг значајно су изложене неизвесности и ризику од претераних губитака на име активности на тржиштима капитала", рекао је директор "Мудиса" за сектор банкарства Грег Бауер.

Рејтинг четири банке снижен је за један степен, док је статус десет банака смањен за два, а једне за три степена.

"Креди свис" је претрпео највеће кресање рејтинга, на А1 са Аа1.

"Ројал бенк ов Скотланд" чији је рејтинг такође снижен, оценила је ту измену као "застарели преглед" њеног пословања, јер није узела у обзир "значајан напредак који је групација остварила".

"Ситигруп" такође није импресиониран оценом "Мудиса". Сити се не слаже са "Мудисовом" анализом банкарске индустрије и чврсто верује да је снижење нашег рејтинга произвољно и потпуно неоправдано", навела је та банка.

Стручњаци истичу да су бонитетне агенције као што је "Мудис" криве што нису предвиделе катаклизму која је прогутала Волстрит и свет 2008. године, а њихов најновији потез представља покушај да се рејтинзи банака доведу на реалнији ниво.

Банке којима је "Мудис" скресао рејтинг су: Бенк ов Америка, Барклиз, Ситигруп, Креди свис, Голдман Сакс, ХСБЦ, ЈП Морган Чејс, Морган Стенли, Ројал бенк ов Скотланд, БНП Париба, Креди агрикол, Дојче банк, Ројал бенк ов Канада, Сосијете женерал и УБС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару