Читај ми!

Супервизија пословања Универзал банке

У току је супервизија пословања Универзал банке, рекао гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. Сумња се да један од акционара банке Мирослав Мишковић има знатно већи удео у власништву него што то је приказано.

Гуверенер Народне банке Србије Дејан Шошкић потврдио је да је у току супервизија пословања Универзал банке из Београда.

"Супервизија Универзал банке је у току у складу са годишњим планом супервизије НБС. Никакве информације у овом тренутку није могуће дати јавности о поступку који је у току", рекао је Шошкић за Бету.

Шошкић је истакао ће поступање НБС у контроли пословања Универзал банке бити "уз пуно поштовање закона, у интересу финансијске стабилности у нашој земљи и у складу са најбољим светским стандардима у овој области".

Према писању медија, НБС провера власничку структуру Универзал банке, као и друге показатеље пословања те банке.

Универзал банка је једина од 33 банке у Србији где сви акционари имају уделе мање од пет одсто. Један од њених акционара је београдски бизнисмен Мирослав Мишковић, за кога се сумња да преко повезних фирми има знатно веће сувласништво у тој банци.

Центар за истраживачко новинарство Независног удружења новинара Србије је почетком фебруара 2011. године покренуо питање о власништву и власничком уделу Мирослава Мишковића у Универзал банци.

У тексту који су пренели београдски медији, наводи се да НБС није истражио промене удела "Делтиних" фирми у тој банци, иако је постојала сумања да је прекршен Закон о банкама.

Законом о банкама је 2006. године прописано да правно лице или појединац који жели да поседује пет или више процената удела у власништву банке, мора да поднесе захтев НБС и од њега за то добије сагласност, што до сада НБС није дао ниједном акционару Универзал банке.

Повлачење резерви из Еуроаксис банке

НБС, према речима Шошкића, намерава да повуче преосталих седам милиона долара девизних резерви које држи у московској Еуроаксис банци.

"НБС је континуирано смањивао свој депозит у овој банци још од 2003. године. Од јесени 2010. интензивирана су наша настојања да се и преостали део депозита подигне и да се тај рачун затвори те да се пласмани банке у потпуности доведе у склад са најбољом светском праксом", рекао је Шошкић.

О повлачењу депозита из Еуроаксис банке обавештено је руководство те банке, а НБС, како је навео Шошкић, намерава да повлачење депозита обави динамиком "која неће угрозити успешно окончање тог процеса".

Еуроаксис, бившу Вексим банку, у време санкција уведених Србији основали су бизнисмени блиски Слободану Милошевићу. Анкетни одбор Скупштине Србије је 2004. године у склопу провера трговине електичном енергијом проверавао и депоновање девизних резерви НБС у тој банци.

Као оснивачи у сувласници Еурокасис банке помињу се Вук Хамовић и Војин Лазаревић.

На питање да ли сувласници Универзал банке на било који начин покушавајау да утичу на поступак супревизије те банке, односно да ли власници Еуроаксис банке настоје да задрже бар део девизних резерви НБС у тој банци, Шошкић је одговорио да је "мандат НБС да поступа у складу са законом и у интересу наше земље".

"Никакви интереси појединаца не могу бити изнад интереса земље и око тога не може бити компромиса. Као и у свим досадашњим одлукама, наш циљ је дугорочно очување макроекономске и финансијске стабилности Србије, као законом дефинисана обавеза НБС у интересу грађана и привреде наше земље", нагласио је Шошкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару