Читај ми!

Вишња слађа од малине

Како се најављује, овог лета вишња ће бити скупља од малине. Пре три године килограм вишње коштао је око 15 динара, а данас се воћарима плаћа осам пута више.

Процењује се да ће воћари убрати око 75.000 тона вишње, што је десетак хиљада мање од просека. Мањи род очекује се на југу земље, а већи - у смедеревском крају.

"Ове године је много бољи род него прошле. На два хектара вишње очекујем 12 тона, а имам у просеку 20 до 30 радника дневно", каже Милош Цветковић из села Дражња код Умчара.

Берачи зарађују 14 динара по килограму, тако да је просечна дневница око 1.000 динара. Механичка берба воћарима доноси већу зараду, јер не плаћају бераче.

Воћари су задовољни пре свега ценом вишње, која је 110 динара за килограм, али расте како берба одмиче. То значи да ће цена вишње, бар према првим најавама, бити већа од цене малине коју откупљивачи планирају да понуде.

Пре три године воћари готово да нису брали вишњу, а неки су чак посекли стабла у пуном роду, јер су за килограм добијали од 15 до 18 динара. Претпрошле године цена је била 35 динара, прошле и до 100 динара за килограм, док ће ове можда достићи и више од 120 динара.

Прерађивачи су за сада опрезни када је реч о извозној цени замрзнуте вишње.

"Постоји јака тражња на иностраном тржишту. Проблем је какав ће род бити у Пољској, Немачкој, Мађарској. То ће одредити цену те робе, која се углавном извози у Западну Европу", каже Слободан Жунић из компаније "Либертас" у Београду.

Пре две године на страном тржишту Србија је продала 42.000 тона вишње за 36 милиона евра, а прошле године зарађено је више на мањој количини. Прве процене указују на то да ћемо на светској пијаци ове године продати количине приближне прошлогодишњим.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару