Читај ми!

Нова сага о малинама

Произвођачи малина незадовољни су откупном ценом од 100 динара и траже субвенције. Протест због откупне цене малина понавља се из године у годину. Стручњаци сматрају да треба постићи договор између малинара, хладњачара, извозника и државе.

Представници хладњачара ариљског краја понудили су на синоћном састанку са малинарима аконтну цену малине од 100 динара, али малинари нису задовољни том ценом, рекао је Танјугу председник Удружења "Виламет" Драган Богдановић.

Малинари, додао је Богдановић, нису задовољни откупном ценом и остају при свом захтеву од 1,26 евра за килограм (око 145 динара).

Да би се решио проблем који се понавља сваке године неопходно је постићи договор између малинара с једне, хладњачара и извозника с друге стране, као и државе која би имала улогу медијатора у разговорима између њих, каже професор Пољопривредног факултета и председник Друштва аграрних економиста Миладин Шеварлић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Шеварлић је указао да држава, поред постојећих, треба да предузме још неке мере. "Пре свега, требало би ограничити марже на промет средстава за хемијску заштиту и минерална ђубрива, јер код ових производа они достижу и до 50 одсто малопродајне цене", рекао је Шеварлић.

Професор Пољопривредног факултета подсетио је да је држава доста учинила јер је одобрила 100 литара регресираног дизел горива по хектару, дала субвенције за подизање нових засада, субвенције за набавку механизације.

Произвођачи малина не смеју, пак, да стагнирају са површинама по 10 или 15 година, а посебно са приносима које остварују, каже Шеварлић и истиче да је принос недоступиво низак за данашњи ниво које остварују земље конкурентни.

Принос који сада имамо износи 4,5 до шест тона по хектару, а требало би да буде бар 10 тона, указао је Миладин Шеварлић.

"Ако бисмо имали 10 тона по хектару, онда би зарада по јединици површине била неупоредиво већа и не би било ових проблема", истакао је професор Шеварлић.

Према његовим речима, призвођачи би морали да повећају учешће прве класе коришћењем система за наводњавање и увођењем противградних мрежа, као и да се едукују за органску производњу и прошире лепезу производа.

У односу на Ариље, ситуација у осталим местима Златиборског округа је, кажу малинари, још лошија, јер се малина откупљује по 85 до 90 динара.

Председник Удружења "Виламет" Драган Богдановић најавио је за вечерас у Ужицу састанак Савеза српске малине, који чине представници малинара из 10 удружења из Пријепоља, Нове Вароши, Ужица, Бајине Баште, Косјерића, Пожеге, Ариља, Чачка, Ивањице и Горњег Милановца.

Желимо да сагледамо ситуацију на терену и да се заложимо за јединствену откупну цену малине у Србији, рекао је Богдановић.

На светском тржишту род малине, пре свега у Пољској и делимично Чилеу, нижи је за 40 одсто. Код нас постоје опречене информације – док малинари кажу да ће род бити мањи, ако не и преполовљен, из Републичког завода за статистуку процењују да ће бити већи за 5.000 тона и да ће износити 95.000 тона.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару