Читај ми!

Русија спремна за нову кризу

Русија спремно чека евентуалну будућу економску кризу, па и јачу од оне из 2008. године, поручују из Москве. Ипак, како додају, доста тога ће зависити од цена нафте. Поједини економисти, међутим, имају другачије мишљење о стању руске економије.

Влада Русије спремна је за нову економску кризу у Европи, која би била далеко јача него она из 2008. године, изјавили су руски министар финансија Антон Силуанов и први заменик премијера Игор Шувалов.

Руско министарство финансија припрема планове неопходних мера како би могло да брзо реагује у случају погоршања ситуације у еврозони, рекао је Силуанов за Фајненшел тајмс.

Силуанов је указао да ће за антикризне мере бити издвојено 500 милијарди рубаља, што је око 15,4 милијарде долара, које ће бити употребљене за подршку социјално угроженом становништву и системски важним предузећима, преноси агенција Итар-тас.

Министарство за економски развој понудило је влади овлашћење за коришћење нешто више од 50 милијарди рубаља из Резервног фонда за антикризне мере у 2013. години. Износ новца у фонду тренутно је 145 милијарди долара.

Ове године у буџет је укључено 4,4 милијарде долара владиних гаранција за зајмове пословном сектору, који је у финансијским проблемима, рекао је Силуанов и додао да су сви финансијски инструменти на располагању и да могу бити одмах искоришћени у случају погоршања економске ситуације.

Чињеница је да све много зависи од цена нафте. Руски парламент је у мају одобрио амандмане на руски буџет за 2012. годину, полазећи од повећања прогнозе просечне цене барела сирове нафте на 115 долара, са претходно пројектованих 100 долара.

Нафта је у међувремену појефтинила и крајем маја је просечна цена руске марке "уралс" износила 108,86 долара за барел.

Ситуација за сада не изгледа много драматично, али се треба припремити за могуће шокове, јер уколико нафта појефтини испод 90 долара, руска влада мораће да се определи за озбиљну консолидацију буџета, објаснио је Силуанов.

Поједини економисти, међутим, имају другачије мишљење о стању руске економије. Центар за развој у Високој економској школи објавио је показатеље о спремности Русије за случај кризе.

Компаративном анализом економске ситуације која је постојала у априлу 2008. године, пре кризе, и у априлу 2012. године, утврђено је да је руска економија сада далеко од поуздане.

Једини параметар који показује да је Русија заиста боље припремљена за кризу него што је била пре четири године јесте ниво спољног дуга корпортивног сектора који је у априлу 2008. године износио 31,4 одсто бруто домаћег производа (БДП), а у априлу ове године смањен на 27,5 одсто БДП, док су сви остали параметри сада слабији.

Русија може да се супростави новој кризи у условима сличним онима из 2008. године, с обзиром на то да влада има искуство из претходне кризе и да ће бити спремна да на нову одговори брже и конструктивније, сматрају поједини стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару