Читај ми!

Духом оријента против кризе

Триста сунчаних дана у Турској, луксузан смештај по принципу да је све укључено у цену, забава прилагођена свим узрастима, укратко дух оријента и комфор 21. века, то је рецепт којим су Турци успели да победе кризу и да прошле године зараде од туризма - 23 милијарде долара.

Док криза потреса готово цео свет, а европске земље се боре да задрже главу изнад воде, Турска од 2008. године бележи константан привредни раст, у просеку већи од шест одсто. Једна од основних грана им је туризам. Уз посебне погодности за градњу хотела, Турска је за четири деценије готово 80 пута повећала приход од туризма и постала седма туристичка сила у свету. Иако није јефтина дестинација, после Грчке и Црне Горе - то је земља у којој Срби најрадије летују.

Турска има 8.300 километара обале. Ко тамо једном летује, обавезно ће се, кажу, вратити или ће бар желети да то понови јер је за одмор породице у сезони потребно бар две хиљаде евра.

Триста сунчаних дана, луксузан смештај по принципу све је укључено у цену, забава прилагођена свим узрастима - укратко дух оријента и комфор 21. века - то је рецепт којим су Турци успели да победе кризу и да прошле године зараде од туризма - 23 милијарде долара.

За оне који планирају да и на летовању држе дијету Турска није најбољи избор. Један од главних адута за привлачење туриста Турцима је храна - обилна, разноврсна и проверено укусна.

Ахмет Сарикаја, шеф кухиње хотела "Ака Атендон" каже да гости највише воле да једу месо, без обзира из које земље долазе и да дневно спремају 500 килограма меса. Гости воле и виће и наравно, турске слаткише.

У Турској је прошле године летовало готово 200 хиљада Срба.

"Гости из Србије углавном долазе у сезони од јуна до септембра. Њихов менталитет доста подсећа на турски тако да су блиски с домаћим становништвом", каже Бирај Огут, директор хотела "Ројал вингс".

"Ми смо имали 5,5 хиљада клијената из Србије, а ове године чекамо 8.000. Највише се опредељују за четири и пет звездица", наводи Мехмет Гундуз из "1А Травел".

Само у Анталији на око 200 километара обале смештено је 3,5 хиљаде хотела. Иако још није пуна сезона, на аеродром свака 3, 4 минута слећу чартери, а Турци верују да ће ове године бити још ближи циљу од 50 милиона гостију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару