Читај ми!

Јунски талас поскупљења

Купце у Србији у јуну су дочекале више цене многих производа - поскупели су месо и месне прерађевине, јестиво уље, безалкохолна пића и сокови. Поскупела и кућна хемија и козметика појединих произвођача.

Поскупљење неких производа млекаре "Мегле" најновије је у низу повећања цена разних артикала у овом месецу, међу којима су и месо и месне прерађевине, јестиво уље, безалкохолна пића и сокови.

Од понедељка ће потрошаче у трговинама сачекати и нове цене безалкохолних пића више за два до 12 одсто, а до краја јуна и неких месних прерађевина и то од шест до девет процената. Овог месеца поскупело је и јестиво уље, од пет до девет одсто. Сокови су поскупели за четири одсто.

Експерт Привредне коморе Србије (ПКС) Војислав Станковић рекао је у изјави Танјугу да је поскупљење јестивог уља пред жетву сунцокрета и соје постало традиција, иако за то нема основа.

"Прерађивачи подигну цене сваке године, била она родна или неродна", каже Станковић. Према његовим речима, ове године сунцокретом и сојом засејано је по 160.000 хектара, а очекује се минимални просечан принос од 2,3 до 2,5 тона по хектару.

"То ће обезбедити домаће потребе које износе 11,3 литара по глави становника годишње и значајне количине јестивог уља за извоз", нагласио је Станковић и напоменуо и да су прелазне залихе тог производа "значајно велике".

Како је Станковић оценио, "ово све што се ради, ради се чисто да се трошак откупа пребаци на терет потрошача".

Коментаришући остала поскупљења, Станковић је оценио да је на подизање цене флаширане воде, пива и сокова вероватно највећи утицај имала амбалажа и трошкови транспорта, а одређен удео и курс динара.

Према његовим речима, прерађивачи воћа имају значајне залихе у хладњачама, што значи да понуда тих производа није слабија него раније. "Понуда је стабилна, али је тражња за воћним соковима смањена због смањене куповне моћи и односа цена", рекао је Станковић.

Станковић је закључио да ће се сваки раст цена воћних сокова неповољно вратити произвођачима због даљег пада тражње и додао да се нада да ће они то сами схватити и извршити корекцију цена у догледно време.

Почетком јуна смрзнута теста поскупела су три одсто, млечни намази и прилози за осам, а пиво пет одсто, док су цена безалкохолних пића увећане четири одсто, кечапа за три до осам процената, кажу трговци. Цене цереалија подигнуте су за четири одсто, а пиринча за пет одсто.

Месо је током овог месеца поскупело за пет до 20 одсто, а представници кланичне индустрије су за Танјуг објаснили да је до тога дошло пре свега због несташице товљеника и повећања цена живе стоке. Цене месних прерађевина су скочиле за три до 13 одсто.

У јуну је поскупела и кућна хемија и козметика појединих произвођача, и то за три до 10 одсто. Неки "Меглеови" производи од јуче су скупљи од два до 10 одсто.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару