Читај ми!

Повећана референтна каматна стопа

Народна банка Србије повећала каматну стопу на 10 одсто. Повећано и учешће динарског дела издвајања девизне обавезне резерве.

Извршни одбор Народне банке Србије повећао је референтну каматну стопу са 9,5 на 10 одсто. НБС није мењала референтну каматну стопу од 19. јануара, када је са 9,75 смањена на 9,5 одсто.

Како је саопштила централна банка, иако је међугодишња инфлација у априлу била око доње границе инфлационог циља, од маја се очекује њен умерен пораст ка циљу. Тај пораст биће последица раста увозних цена, доласка нове пољопривредне сезоне, као и раста регулисаних цена у другој половини године.

Према пројекцији НБС, инфлација ће се крајем текуће и почетком следеће године кретати око горње границе дозвољеног одступања од циља. Имајући то у виду, Извршни одбор НБС одлучио је да повећа референтну каматну стопу на 10 одсто.

Извршни Одбор НБС подсетио је да ће степен рестриктивности монетарне политике у наредном периоду зависити пре свега од брзине доношења, интензитета и имплементације програма фискалне консолидације, уз наставак аранжмана са ММФ-ом.

У циљу даље подршке финансијској стабилности Извршни одбор НБС је на данашњој седници одлучио да задржи постојеће стопе девизне обавезне резерве, али уз повећање учешћа динарског дела издвајања девизне обавезне резерве са 20 на 27 одсто на изворе рочности до две године, и са 15 на 19 одсто на изворе рочности преко две године.

Такође, одлучено је и да се повећа стопа обавезне резерве на динарске обавезе, индексиране девизном клаузулом на 50 одсто за све рочности.

Те мере би требало да умање разлику између трошка задуживања у динарима и девизама, допринесу стабилизацији кретања на девизном тржишту и додатно подстакну дугорочно задуживање у наредном периоду, наведено је у саопштењу.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће се донети одлука о референтној каматној стопи биће одржана 12. јула.

Референтна каматна стопа има улогу сигнализирајуће каматне стопе, као и улогу полазне каматне стопе, пошто се висина основних каматних стопа на новчаном тржишту утврђује према висини те каматне стопе.

То је стопа по којој НБС продаје благајничке записе пословним банкама уз обавезу да ће их откупити за 14 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару