Читај ми!

Пунији буџет, празнија корпа?

Државна каса је прилично празна. Очекује се да ће међу првим потезима нове владе бити повећање ПДВ-а. То ће додатно подићи цене за око два одсто.

Нова Влада још није формирана, државна каса је прилично празна, па се очекује да ће међу првим потезима у креирању економске политике представници извршне власти посегнути за повећањем ПДВ-а.

То ће додатно пољуљати ионако скроман стандард просечних грађана. Процењује се да ће пораст пореза на додату вредност подићи цене за око два одсто.

За просечне грађане живот у Србији и сада је скуп. Сва је прилика да ће ускоро бити још скупљи. Ако се ПДВ за неке основне прехрамбене производе повећа са осам на 10 одсто само за седам основних намирница на каси ћемо остављати двадесетак динара више.

Хлеб, млеко и брашно поскупели би за по динар, док би шећер био два динара скупљи. Уље бисмо плаћали два и по динара више, десет јаја поскупела би око три и по динара, а свињски бут би коштао девет динара више.

Упућени кажу да је идеја да се број производа који су обухваћени нижом пореском стопом смањи за петину и да се и на тај начин повећају порески приходи. Предлог је да се и на осталу робу повећа ПДВ, који сада износи 18 одсто. Дилема је да ли за два, или четири одсто.

Економиста Горан Николић каже да би, ако ПДВ буде повећан на 10 одсто односно 22 одсто, то довело до раста цена од око два и по одсто, што би значило и смањење куповне моћи за исто толико. Кад су у питању основни животни производи, њихов раст цена био би око 1,5 одсто.

Од маја 2011. до априла 2012. године промет у Србији је смањен за 13,6 одсто.

Евентуално повећање ПДВ-а довело би до подизања цена у малопродаји, слажу се трговци. У земљама које су посегле за повећањем ПДВ-а, попут Хрватске, долазило је до корекције цена готово истог момента када је стопа промењена, кажу стручњаци.

Горан Ковачевић из Уније послодаваца Србије, сектора за трговину, каже да ће сви озбиљни трговци вероватно померити цене само за онолико колико се промени проценат ПДВ-а.

"Пошто је, нажалост, тренутни ниво потрошње веома низак, ми не очекујемо смањење опште потрошње пошто људи углавном купују оно што морају. Вероватно ће се кретати продаја према производима слабијег квалитета који су нешто јефтинији".

Поједини економисти, ипак, сматрају да би трговци, у случају повећања ПДВ-а, могли да се одрекну дела своје зараде да би сачували купце.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи