Читај ми!

Колико заиста има незапослених?

Око 60 одсто незапослених престаје да тражи посао зато што чекају дуже од годину дана, а део њих зато што ради на црно. Неки се пријављују Националној служби за запошљавање само да би добили социјалну помоћ, дечји додатак или маркицу за превоз.

На евиденцији Националне службе запошљавања је више од 770 хиљада незапослених. Према анкети Завода за статистику, стварно незапослених има 670 хиљада, јер 100 хиљада пријављених не тражи активно посао, или ради на црно.

Око 280 хиљада незапослених старије је од 45 година, а 15 одсто њих уопште не тражи посао.

Владимир Митровић је добио отказ у "Јату" и од тада му није понуђен посао нити преквалификација. Митровић каже да десет година долази само да се пријављује.

"Немам никакве погодности, немам услов за пензију, па очекујем од државе да ме запосли", каже Владимир Митровић.

После 28 година рада у ПКБ-у Радмила Аврамовић принуђена је да прихвати социјални програм зато што укидају њено радно место. Свесна да неће лако доћи до посла, пријављује се због накнаде за незапослене.

"Ја се јављам редовно месечно, добијам од ПИО фонда годину дана, а после годину дана немам ништа", каже Радмила Аврамовић.

Око 60 одсто незапослених престаје да тражи посао зато што чекају дуже од годину дана, а део њих зато што ради на црно. Неки се пријављују само да би добили социјалну помоћ, дечји додатак или јефтинију маркицу за превоз.

Драган Ђукић из Националне службе за запошљавање каже да су били у ситуацији да неки факултети за специјалистичке студије условљавају да кандидати буду пријављени на евиденцији.

"У овој години смо имали благ прилив на евиденцији зато што је објављено да ће незапослена лица имати бесплатне стоматолошке услуге", каже Драган Ђукић.

Да би помогла запошљавање старијих од 45 година, Влада Србије је омогућила да приватне фирме које запосле те раднике годину дана не плаћају порез на зараду и допринос за ПИО.

Искусни радници са вишегодишњим стажом ипак тешко се запошљавају зато што би, у случају отказа, добили отпремнину за цео радни стаж.

Унија послодаваца због дискриминације радника старијих од 45 година тражи измену Закона о раду по којој би плаћали отпремнину само за стаж код последњег послодавца.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи