Читај ми!

Банке у шкрипцу

Губитак у финансијском сектору, који је прошле године био већи од четири милијарде динара, последица је, пре свега, лошег пословања Агробанке и Фонда за развој. Банке су смањиле број запослених за 2,6 одсто, а привреди су одобравале мање кредита.

Прошле године, финансијски сектор прекинуо је праксу успешног пословања и годину завршио са губитком већим од четири милијарде динара. Лош резултат, кажу у Агенцији за привредне регистре, последица је, пре свега, пословања Агробанке и Фонда за развој.

Укупан резултат банака у 2011. години - две милијарде динара губитка. Од 33 банке - 21 је пословала позитивно. На врху листе губиташа је Агробанка са минусом од 29,4 милијарде динара, а следе Алфа, ОТП, Марфин и Војвођанска бака. Због лошег пословања Агробанке први пут су губици банака премашили капитал.

Ружица Стаменковић из Агенције за привредне регистре каже да губитак изнад висине капитала није дозвољен и мора да буде покривен.

"Привремене мере су уведене код Агробанке и даље ће се одвијати процес покрића на адекватна начин", каже Стаменковићева.

И не само да су банке имале мању добит, већ су и смањиле број запослених за 2,6 одсто. Биле су и опрезније, па су привреди, која је у кризи, одобравале мање кредита.

"Истовремено из слободних ликвидних средстава банака у хартије од вреднсоти пласирано је девет одсто више средстава, што значи да банке своја слободна средства пласирале на сигуран конзервативан начин", каже Стаменковићева.

Поред банака у Србији послује и више од 100 других финансијских институција - осигурања, лизинг компаније, брокерска друштва, пензијски и инвестициони фондови.

Углавном су остварили позитиван резултат, али лошији него у 2010. године. Слику квари Фонд за развој који је у минусу од 3,8 милијарди динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи