Читај ми!

Петровић: Велики потенцијали Србије

Србија има потенцијале да вишеструко повећа вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа, уколико се добро организује, рекао министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић изјавио је да Србија има потенцијале да вишеструко повећа вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа, уколико се добро организује.

Петровић је истакао да је наша земља прошле године остварила историјски извоз хране вредан 2,7 милијарде долара, што је 500 милиона долара више него 2010. и милијарду долара више него 2009. године.

"Имамо невероватно велики тренд раста", рекао је Петровић, указујући да је раније Србија бележила суфицит од 1,3 милијарду долара у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа са светом.

На радном састанку "Стручно знање за ваше имање", Петровић је указао да је Холандија за трећину већа од Војводине, има лошије земљиште и мање сунчаних дана од Србије, а пре две године је извезла хране у вредности од 63 милијарде долара и додао да Србија може боље.

Најважнији производи аграрног порекла у извозу из Србије у 2011. били су жути кукуруз (422 милиона долара), шећер (156,3 милиона долара), малина роленд (101,6 милиона долара), меркантилна пшеница (82,4 милиона долара), јестиво сунцокретово уље (81,6 милиона долара), јабуке (62,1 милиона долара) и пиво од слада (60,3 милиона долара).

Тржиште Европске уније највећи је спољнотрговински партнер Србије који преузима око 50 одсто нашег укупног извоза хране, док на тржиште ЦЕФТА отпада 41 одсто извоза.

Запослени нови саветодавци

У Београду је потписан уговор о ангажовању нових 268 незапослених дипломираних инжењера пољопривреде и технологије, чиме је територија Србије покривена том врстом услуге намењене пољопривредним газдинствима.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић истакао је да ће од данас свих 1.638 подручја у Србији имати свог асистента саветодавца, који ће пољопривредницима бити на располагању за све информације у вези производње и мера аграрне политике.

Стручњаци ће помагати газдинствима да повећају производњу и профит, као и да искористе све субвенције које су им на располагању, објаснио је Петровић и додао да ће имати и контролну улогу.

Петровић је нагласио да мора да се зна где ће сваки динар из аграрног буџета бити потрошен и подсетио да је данашње потписивање уговора део великог државног пројекта у оквиру ког је у октобру прошле године ангажман добило 1.500 незапослених дипломираних агронома.

Уговоре је потписало 180 дипломираних инжењера пољопривреде и 88 технолога, који ће бити ангажовани на годину дана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи