Читај ми!

Значај Обилазнице око Београда

Екипа РТС-а прва је прошла трасом нове деонице, сада спојене Обилазнице око Београда. Стручњаци сматрају да ће значај Обиланице бити вишеструк - сабраћај ће бити измештен из града, смањиће се бука и загађење, убрзати пролаз кроз Београд.

Пре званичног отварања заказаног почетком маја, екипа РТС-а прва је прошла трасом нове деонице, сада спојене Обилазнице око Београда. Транзитни сабраћај ће тако бити измештен из града, смањиће се бука и загађење и убрзати пролаз кроз Београд.

Извођачи радова вредних око 125 милона евра су стране компаније, а подизвођачи српске фирме.

Инвеститор је Јавно предузеће "Путеви Србије", а финасијери стране банке. Формула за овако брзу градњу пронађена је у томе да је траса подељена на деонице за које због прецизних рокова одговара по један извођач.

У словеначком "Приморју", фирми која је изградила пет километара трасе и три моста кажу да се на овом послу у време кризе може зарадити.

"Из мог аспекта инжињера могу да кажем да је ово интересантан пројект. То су велике мостовске конструкције, а то тражи озбиљан инжењерски кадар" рекао је Петар Корен из "Приморја Словенија".

Тунел Стражевица, који се надовезује на виадукт који је градило "Приморје", започет још 90-тих година, сада, је спреман за саобраћај, поставља се расвета и обележава коловоз.

Други део завршене обилазнице, је Добановачка петља са шест километара двосмерног аутопута између Батајнице и Добановаца.

"На овом послу имамо 10 мостова око 10.000 кубика бетона и 1.700 метара сипова и 1.300 кубика бетона", рекао је Марко Лековић из "Страбага"

При крају су и радови на километар и по дугој Батајничкој петљи која спаја Новосадски аутопут и Добановце. У њу је уграђено 130.000 тона бетона 1.000 тона арматуре и 160 сипова.

"Стари надвожнајк код Батајнице рушићемо крајем месеца маја када планирамо да на његовим темељима изгардимо другу траку новог надвожњајка. Ова раскрсница има потпуно другачију форму и спаја Батајницу Новосадски аутопут и обилазницу", рекао је Миодраг Јоцић из ЈП "Путеви Србије"

На обилазници око Беоаграда, због добре тендерске процедуре уштеђено је око 25 милона евра.

Како је било планирано да ће се потрошити око 150 милиона евра ускоро ће бити расписан тендер да се за уштеђени новац изгради још једна трака пута од Добановаца до моста на Сави код Остружнице чиме ће већи део Обилазнице имати профил аутопута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи