Читај ми!

Споразум за лакшу трговину

Министри пољопривреде Србије и Албаније, Душан Петровић и Генц Рули, потписали су споразум о ветеринарској сарадњи, који треба да олакша међусобну трговину животињама и производима животињског порекла.

Влада Србије и Савет министара Албаније потписали су у Београду споразум о ветеринарској сарадњи који ће олакшати међусобну трговину животињама и производима животињског порекла.

Уговор су у Влади Србије потписали министри пољопривреде Србије и Албаније Душан Петровић и Генц Рули.

Петровић је после потписивања споразума истакао да ће тај документ донети значајан и озбиљан помак у трговини две земље, јер ће олакшати и смањити процедуре.

Према његовим речима прошле године укупна трговинска размена Србије и Албаније била је већа од 100 милиона евра, од којих се 20 милиона евра односило на трговину пољопривредно-прехрамбеним производима.

Петровић је подвукао да су потенцијали сарадње вишеструко већи и рекао да верује да ће врло брзо бити направљени нови кораци, а процедуре бити још више поједностављене.

Министар је нагласио да је Србија у последњих неколико месеци направила врло озбиљну "агродипломатску акцију", јер је сличне уговоре, као са Албанијом, потписала и са Македонијом, Црном Гором и Босном и Херцеговином.

"Сви ти уговори су олакшали трговину прехрамбеним производима. Лакше се тргује данас између свих ових земаља него што је то било почетком 2012. године", рекао је Петровић.

Министар је указао да је то све део процеса којим се покушава да се на простору западног Балкана, у оквиру земаља које се налазе у ЦЕФТА споразуму, направи нека врста заједничког тржишта.

"Улазак Србије у ЕУ је веома важно економско питање, а такође и безбедносно", навео је Петровић, истичући да се Србија радује напретку сваке земље региона на путу на ЕУ, па тако и Албаније.

Албански министар пољопривреде Генц Рули такође је указао на велике користи од потписивања тог споразума, јер представља један од услова који ће омогућити да се наставе позитивни трендови међусобне трговинске размене.

Како је Рули истакао, обим трговинске размене је од 2009. године утростручен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи