Читај ми!

Врњчани "реанимирају" хотелијере

Врњачка Бања донела одлуку да не наплаћује накнаде за грађевинско земљиште и комуналне таксе и тако мотивише инвеститоре и хотелијере у отварању нових радних места.

Шансу да запосли школоване младе људе и битно смањи стопу незапослености, Врњачка Бања види у развоју туризма и хотелијерства.

Како би подстакла инвеститоре да улажу у изградњу нових туристичких капацитета, Врњачка Бања је донела одлуку да не наплаћује високе накнаде за градско грађевинско земљиште и комуналне таксе, a поједини хотелијери су тако уштедели и по неколико милиона динара и средства преусмерили у нове туристичке садржаје.

У тренутку када су засновале стални радни однос, рецепционарке Катарина Миљковић и Тања Ђурашевић, уштеделе су свом послодавцу суму од 160.000 динара. Обе имају факултетску диплому и завршене мастер студије.

"Овај посао ми много значи, зато што је то за мене ступање у стални радни однос по први пут и самим тим неки осећај сигурности који до сада нисам имала", каже Катарина Миљковић.

У новоизграђеном хотелу "Соларис" у Врњачкој Бањи запослено је 35 радника. Уместо да плати 2.800.000 динара за уређење градског грађевинског земљишта, власник овог хотела та средства користи како би завршио отворени базен где ће запослити још радника одговарајуће струке.

"Када сам чуо да се отвара овај објекат, донео сам своју радну биографију за место домара. Посао ми пуно значи, с обзиром на то да сам родитељ троје деце, поготово што је у питању стални радни однос", каже Стаменко Васић.

Ови млади људи посао су добили захваљујући општини која се одрекла дела прихода од комуналних такси због нових радних места.

Са подстицајним мерама локалне самоуправе за запошљавање радника створена је атмосфера у Врњачкој Бањи, где је инвеститорима много исплативије да улажу у хотелијерство него у обичну стамбену изградњу.

"Врњачка Бања има амбиције да подстакне политику запошљавања у разним сегментима и ово је био један институционални облик, који смо осмислили пре годину дана и који сада даје прве резултате", каже председник општине Врњачка Бања Зоран Сеизовић.

Тржиште некретнина у Врњачкој Бањи засићено је великом бројем непродатих станова, па је хотелијерство у експанзији, тако да у шпицу летње туристичке сезоне Врњачка Бања нуди око 5.000 постеља у хотелима и апартманима, а догађа се да је потражња и знатно већа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи