Читај ми!

"Новости" несолвентне

Надзорни одбор предузећа "НИП Компанија Новости" саопштио да је то предузеће презадужено и несолвентно. Предузеће није у могућности да плати обавезе, наводи Одбор.

Београдско предузеће "НИП Компанија Новости А.Д." је презадужено и несолвентно, са свим знацима опасне финансијске слабости и врло високог ризика даљег пословања, пише у извештају Надзорног одбора тог предузећа, преноси Бета.

Укупне обавезе "Компаније Новости" су превазишле вредност укупне пословне имовине што значи да из укупне имовине не могу да се плате обавезе. Уз то, готово 97 одсто укупних обавеза су краткорочне, које доспевају на плаћање у року од једне године.

Нето обртни капитал, као мерило вредности фирме и основни показатељ успешности финансирања је негативан, то јест из укупне обртне имовине се не могу исплатити преузете краткорочне обавезе. Односно, "НИП Компанија Новости А.Д." је неликвидна што се наводи и у Извештају ревизора као разлог за сумњу у сталност пословања компаније, наводи Одбор.

"НИП Компанија Новости А.Д." послује са губитком и то толико да је вредност нагомиланих губитака превазишла вредност укупног капитала компаније, односно губитак је већи од капитала за готово 40 милиона динара, пише у извештају објављеном на сајту www.novosti.rs.

Укупан губитак износи 654,19 милиона динара што је за 56,1 одсто више од основног капитала и за 6,5 одсто више од укупног капитала компаније.

Када се у обзир узму и чињенице, које су такође наведене у извештају ревизора да компанија није није извршила исправку вредности потраживања старијих од годину дана у износу од 296,9 милиона динара и исправку вредности датих аванса старости дуже од годину дана у износу од 52,53 милиона динара, долази се до закључка да је губитак пословања у 2011. умањен, односно мање исказан по овим основама за 349,44 милиона динара и износио би 437,31 милион динара, преноси Бета.

То би са нагомиланим губитком из претходних година дало укупан губитак на дан 31. децембар 2011. године у износу од 1.003.641.000 динара, што је 76 одсто укупне пословне имовине компаније 'Новости".

Синдикат: Држава одговорна за губитак

Синдикат новинара београдских "Новости" оценио је да је држава одговорна што је губитак "НИП Компаније Новости А.Д." 2011. године био 437 милиона динара, а нагомилани губитак милијарду динара.

Држава Србија, како је указао тај синдикат, има више од 30 одсто капитала у "НИП Компанији Новости А.Д.", а њени представници од средине прошле године имају већину у Управном одбору компаније.

"Прошлогодишњи губитак 'Новости' је резиме петогодишње управе Беко-Вукотић, а све под патронатом државе", пише у саопштењу Синдиката новинара "Новости", преноси Бета.

Подсећа се да су "Новости" биле једна од најуспешнијих компанија у Србији и да су, непосредно пре продаје акција, по завршном рачуну за 2005. годину, оствариле добит од 63 милиона динара.

"Од тада траје тиражно и финансијско урушавање 'Новости', на шта је Синдикат новинара упозоравао генералног директора, Управни одбор и највише функционере државе", навео је Синдикат новинара "НИП Компанија Новости А.Д.".

Тај синдикат је затражио да се "у најкраћем року утврди одговорност за суноврат деценијама најчитањих и најпрофитабилнијих новина у Србији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи