Читај ми!

Тадић посетио штанд Србије у Хановеру

Интересовање инвеститора из Немачке за улагања у Србији веће него икада до сада, истакао Борис Тадић приликом обиласка српског штанда на Међународном сајму технике и технологије у Хановеру.

Бивши председник Србије и кандидат за ту функцију Борис Тадић обишао је на Међународном сајму технике и технологије у Хановеру штанд Србије на којем су представљене могућности и потенцијали српске привреде, преноси Танјуг.

Тадић је, после обиласка сајма и разговора са немачким излагачима, рекао да је интересовање инвеститора из Немачке за улагања у Србији веће него икада до сада.

"После сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел и разговорима са немачким политичарима и привредницима из свих сектора током синоћне радне вечере, јасно се видело да је интересовање за инвестиције у Србији веће него икада до сада", рекао је Тадић.

Тадић је указао да је три пута већи број немачких инвеститора послао упит нашој земљи након што је добила статус кандидата за чланство у ЕУ него у претходном периоду, те да врло често политичке структуре и аналитичари не разумеју у пуној мери значај статуса кандидата и преимућства које такав статус носи.

У прилог томе, Тадић је навео да су немачка осигуравајућа друштва истог тренутка када је Србија добила статус кандидата за два нивоа подигла српски рејтинг, као и да је банкарски сектор показао интересовање да дође у Србију.

Према његовим речима, врло брзо, вероватно после избора, можемо очекивати посету представника највећих банака из Немачке.

"То је други замах за долазак немачких инвеститора. То су два изузетно важна показатеља, јер банке не долазе у Србију без потребе да подрже немачку индустрију", истакао је Тадић.

Тадић је рекао да је долазак "Боша" у Србију "у једном политичком вакууму" за њега био врло важан сигнал, те нагласио да се настављају разговори и са другим великим произвођачима из Немачке.

Немачка је, како је нагласио, наш први спољнотрговински партнер данас, и та земља у домену индустријске призводње, машинског сектора, софтверске индустрије има несагледив потенцијал за Србију, због чега је присуство наше привреде на сајму у Хановеру од изузетног значаја.

"Разговарао сам са нашим излагачима и још једном селектирао све проблеме са којима се они суочавају, од недовољне ликвидности њихових предузећа, недовољно јефтиног доступног новца за развој нових технологија, те образовања наших кадрова за специфичне врсте радова у производњи у машинској и индустрији уопште", рекао је Тадић.

Према његовим речима, боравак на сајму искористио је да направи поређење шта српска привреда може да понуди и шта можемо да очекујемо од нових инвеститора из иностранства.

Сајам прилика да се нађу нови партнери

Како је навео Тадић, српска привреда треба јефтина средства и улагање у нову технологију.

Сајам у Хановеру, како је истакао, прилика је да се нађу нови партнери, али и да видимо где су грешке које треба исправити у будућности и истовремено да фокусирамо нашу енергију у оне области на она места која су потребна како бисмо убрзали развој наше индустрије.

"Србија је произвођачка земља и нација. Немамо море, на пример, и морамо да производимо. То је најсигурнији начин развоја, визије привреде коју можемо имати наредних година имајући у виду кризне ударе који су нам оставили врло тешко искуство", закључио је Тадић.

На овогодишњем сајму, који траје до 27. априла, излаже 10 предузећа из Србије и Металски кластер Војводине. Под мотом "Метал и машине", српска привреда ће на заједничком националном штанду у Хали четири, представити најновија достигнућа и производни програм у области металне и машинске индустрије.

Поред тога, Србија ће се сутра представити пословној публици на скупу под називом "Дан српско-немачке привреде".

Српске фирме последњи пут организовано су учествовале на овом сајму пре седам година.

Тадић је синоћ присуствовао свечаности поводом отварања Сајма, током које су га посебно поздравили немачка канцеларка Ангела Меркел и кинески премијер Вен Ђиабао чија земља је партнер овогодишњег сајма.

Очекује се да ће сајам посетити више од 300.000 посетилаца из целог света. Тај сајам је прошле године имао више од 6.500 излагача из 65 држава, са 230.000 посетилаца из Европе и света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи