Читај ми!

Нову владу чекају непопуларне мере

Буџетски дефицит и јавни дуг биће главни изазови за нову владу, сматрају економисти. Држава би требало да престане да дефицит финансира кроз емисије државних хартија, сматрају поједини стручњаци.

Најважнији задатак нове владе је да задржи кредибилитет Србије, успешно контролише јавне расходе, настави заустављене преговоре с ММФ-ом и све то обави у склопу ребаланса буџета, сматра професор Економског факултета у Београду Јуриј Бајец.

Јуриј Бајец је Танјугу рекао да је у време кризе јавних дугова у Европи за Србију врло битно да одржи договорени ниво буџетског дефицита, да би се задржао и релативно добар кредитни рејтинг земље (ББ).

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић сматра да би нова влада, осим ребаланса буџета, требало да смањи буџетски дефицит и да престане да га финансира кроз емисије државних хартија, а на дуги рок ради на јачању приватног сектора.

Финансирање буџетског дефицита, кроз емисије државних хартија од вредности, повећава ниво јавног дуга и може довести до потенцијалног снижавања кредитног рејтинга земље, а затим и до отежаног задуживања земље у иностранству, упозорио је Грубишић.

Непопуларне мере

По Грубишићу, нова влада би на почетку мандата морала да спроведе неке непопуларне мере, као што је реструктуирање јавног сектора, односно, "меко" буџетско субвенционисање.

Јуриј Бајец је као охрабрујућу оценио пројекцију ММФ-а, према којој ће Србија ове године имати раст од 0,5 одсто, а током 2013. тропроцентни привредни раст, уз увећање инфлације у овој години за 4,5 одсто и опадајући тренд инфлаторне стопе у 2013.

Бајец је нагласио да је за њега најважнија процена да ће, после неколико тешких година, у 2013. бити заустављен раст незапослености у нашој земљи.

Бајец каже да нову владу чека ребаланс буџета, који мора да буде на реалним основама и на страни јавних прихода државе и јавних расхода, а поготово треба водити рачуна да је јавни дуг на самој ивици дозвољених законских оквира.

Према његовим речима, максимално треба искористити чињеницу да је Србија добила кандидатуру за чланство у ЕУ, јер је то оно што стране инвеститоре највише интересује, уз политичку и макроекономску стабилност.

Један од модела будућег индустријског развоја треба да буду предузећа и инвеститори попут Фијата, јер морамо разумети да није добро говорити само о малим и средњим предузећима, породичним фирмама или само о великим системима, зато што је реч о повезаним стварима, навео је Бајец.

Нова влада мора да сагледа неке приоритетне области у привреди, које би најбрже омогућиле повећање производње, већи извоз и запошљавање, наводи Бајец и додаје да су истраживања показала да је то најбрже остварити у производњи хране, аутомобилској индустрији, металском комплексу у ширем контексту и информационим технологијама.

Зоран Грубишић сматра да структурним реформама треба поставити домаћу привреду на здраве основе и додаје да ће Србија здравом привредом привући најбоље инвеститоре.

"Нико од инвеститора неће да уђе у привреду у којој очекивања на дуги рок нису стабилна. А то је оно што нама треба", нагласио је Грубишић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи