Читај ми!

Бугари преузели параћинску стаклару

Бугарске фирме "Рубин" и "Глас индустри" преузеле Српску фабрику стакла у Параћину. Бугари планирају да, за почетак, инвестирају 22 милиона евра у модернизацију фабрике. Нови власници имају амбициозне планове.

Конзорцијум бугарских фирми "Рубин" и "Глас индустри" преузео је Српску фабрику стакла од "Србијагаса". Гарант уговора је Корпоративно-трговинска банка из Софије, власник бугарских фирми које преузимају параћинску стаклару.

На ванредној скупштини за новог генералног директора Стакларе је изабран Беихан Адемов Велијев, који је до сада радио у америчко-турској фабрици "Шише Џам".

Председник Надзорног одбора је Слободан Томовић, досадашњи председник Управног одбора фабрике. Извршни Одбор броји пет чланова и биће окосница управљачке структуре у фабрици.

Конзорцијум бугарских фирми "Рубин" и "Глас индустри" потписао је крајем марта документ о преузимању 63 одсто власништва у Српској фабрици стакла из Параћина од "Србијагаса" по цени од 35 милиона евра.

Бугарски власник планира да у наредном приоду инвестира у модернизацију фабрике обавезних 22 милиона евра. Међутим, инвестиције у фабрику у којој је технологија застарела биће дупло веће и износиће, када се окончају, 40 милиона евра, рекао је на конферцији за новинаре представник Корпоративно-трговинска банке Нихад Ћорагић.

Ћорагић је додао да власник рачуна да ће уложене паре вратити после седам година рада фабрике.

 Обука радника у Немачкој

"Савремену опрему набавићемо из Немачке. Тамо ће на оспособљавање ускоро кренути радници који ће радити на роботизованим, новим машинама", изјавио је Ћорагић и додао да ће, због тога, Стаклара већ следеће недеље расписати конкурс за пријем око 50 нових инжењера, техничара и радника друге струке.

Кадрове ће тражити по целој Србији, ако их не буде у Параћину. Када се заврши модернизација, Српска фабрика стакла биће лидер у производњи амбалаже на Балкану. Стаклена маса за производњу амбалаже из нових пећи потећи ће у савремене машине и кренуће производња крајем године, објаснио је Ћорагић.

Тада ће, према његовим речима, годишња призводња бити 120.000 тона стаклене амбалаже. Приход од продаје требало би да износи милион евра.

"Следећа две месеца смо у транзиционом послу тако да за сада имамо мешовито руководство које ће радити у четири групе, како бисмо што пре кренули са осавремењавањем фабрике. Транзициони процес биће завршен до 15. маја", објаснио је Ћорагић.

"Србијагас ће у наредна два месеца предати све послове новом власнику фабрике. Од данас почео је нов почетак развоја Стакларе, који ће обележити и нове инвестиције и ново запошљавање, рекао је председник Надзорног одбора Слободан Томовић.

Фабрике из окружења на српском тржишту сада продају амбалажу на годишњем нивоу од 50 до 60 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи