Читај ми!

Право на бенефицирани стаж

Најкасније десет година oд утврђивања радног места са бенефицираним радним стажом, проверава се да ли су се штетни услови променили. Министарство рада и социјалне политике ревизију радних места завршиће ове године.

Право на бенефицирани радни стаж, то јест стаж са увећаним трајањем у Србији остварује више од сто хиљада људи. Законом је предвиђено да се сваких десет година уради ревизија радних места где такве олакшице важе. Министарство рада и социјалне политике ревизију ће завршити ове године.

Специјалисти медицине рада истичу да би такве провере требало обављати једном годишње, али и да је потребно увести друге новине.

"Ми као служба медицине рада, мишљења смо да је много боље увести скраћено радно време, да време дневног излагања не буде осам или 12 сати као што је остало у грађевини, него да буде шест сати и онда смо елиминисали значајне факторе ризика за настанак професионалних болести и настанак болести у вези са радом и за повреде на раду", рекао је др Богољуб Перуничић специјалиста медицине рада.

Највећа бенефиција је када се година рада рачуна као 18 месеци стажа. То право остварују углавном рудари у подземним коповима рудника.

Услове на раду већ испитују три института за медицину рада, новосадски, нишки и београдски. Уколико стручњаци утврде су негде услови за рад бољи него раније, бенефициије ће се смањивати. Међутим, ако су услови остали исти, рачунање стажа неће се мењати.

"Код успешних приватизација где су доведене нове технологије доведене, побољшали су се услови на одређеним радним местима, међутим с обзиром да је сада на реду црна и обојена металургија можемо рећи да ће већина радних места остати", рекао је Радоје Савићевић из Министарства рада и социјалне политике.

У Сједињеним Америчким Државама и земљама западне Европе бенефицирани радни стаж не постоји, јер су услови рада и мере заштите радника углавном добри. Тамо где се штетни утицаји не могу избећи, скраћује се радно време и смањује број радних дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару