Читај ми!

Осечина изнад лајковачке пруге

Иако Лајковац и Осечину дели само 60 километара, по платама су удаљени много више. Лајковчани се могу похвалити просечно највећим платама у земљи – 74.500 динара. Осечани су на зачељу листе са три пута мањом просечном платом.

Становнике Лајковца и Осечине дели 60 километара, али су по примањима знатно удаљенији. Лајковчани се могу похвалити просечно највећим платама у земљи од 74.500 динара. Осечани су на зачељу листе са три пута мањом просечном платом.

Лајковчани не верују да зарађују пет пута више од становника Мерошине или скоро дупло више од српског просека.

Није позната пруга Лајковчанима донела највеће плате у Републици. Трећина њих ради у Колубари, где су и највеће зараде. Остали, у електропривреди, на железници и у приватном сектору.

Власт се поноси резултатима. Од 16.000 Лајковчана, 4.000 ради, али је и њих 960 без посла.

Председник Општине Лајковац Душан Живановић каже да је будућност града ауто-пут, индустријска зона број 2 и запошљавање.

"Не смемо дозволити да оног тренутка кад стране угаљ не знамо шта ћемо са собом", каже Живановић.

Неки су на време спознали шта ће са собом. Попут оснивача "Мајкрософта" и "Епла", један  лајковачки бизнисмен почео је из гараже, а сада 44 радника производи алате за микроконтролере, који се уграђују у разне справе – од кућних апарата до авиона.

Предузетник из Лајковца Небојша Матић каже да извозе 99,8 одсто свега што произведу, а да од њих купују компаније "Сони", "Хитачи", произвођачи аутомобила, па чак и војних авиона.

Суму коју ту радник заради у Србији већина само прижељкује. Почетна плата је око 50.000 динара.

Воће као извор прихода 

Шездесет километара даље, шљиварски крај. Сезонско брање и обрада воћа једини су извор прихода за многе Осечане.

Ипак, великих произвођача шљива или неке друге културе нема. Нема ни великих државних фирми које би поправиле просек. "Подгорка", која је запошљавала 1.000 људи, 2002. године отишла је у стечај.

Инвеститиције тешко стижу, а локална власт помоћ очекује од Београда.

"Држава сигурно мора да обезбеди неки ниво инвестиција у инфраструктуру да би потенцијалне инвеститоре могли да привучемо, да не буде само неки инвеститор везан за ауто-пут, коридор", каже председник Скупштине општине Осечина Ненад Стевановић.

У месту са 13.000 становника, 1.500 људи ради – 1.090 чека посао. Други проблем је неквалификована радна снага, јер само 15 људи има високу стручну спрему.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи