Читај ми!

Породичним бизнисом до радних места

У Брзану код Баточине отворен први погон за рециклажу вишеслојне амбалаже. Развојем породичног бизниса, уз помоћ државе, обезбедиће се нова радна места, поручио председник Тадић приликом отварања погона.

Први погон за рециклажу вишеслојне амбалаже за напитке, који годишње може да преради 7.500 тона такве амбалаже, отворен је у Брзану код Баточине.

Инвестицију од 2,5 милиона евра у нови погон заједнички су обезбедили предузеће из Баточине "Брзан пласт" и компанија "Тетрапак".

Отварању новог погона, првог такве врсте на Балкану, присустовали су председник Србије Борис Тадић, министар животне средине Оливер Дулић, амбасадор Шведске Кристер Асп, председник општине Баточина Радиша Милошевић и директор "Тетрапака" Брајан Макгинис.

Председник Србије Борис Тадић поново је позвао на развој породичног бизниса у Србији, као модел који, уз различите мере подршке државе, може да обезбеди отварање нових радних места и запошљавање.

Тадић је додао да грађани треба да се понашају друштвено одговорно и да, где год је то могуће, разврставају отпад и тиме допринесу заштити животне средине.

За нови погон у Баточини, Тадић је рекао да је добар пример како мала и средња предузећа из Србије могу да остваре сарадњу са великим светским компанијама, на шта је, истакао је, веома поносан.

Највећи проблем данашњице, подсетио је Тадић, јесте незапосленост.

"Радна места су та којима тежи читав свет. 'Брзан пласт', на пример, отвара 30 нових места, што је огромна ствар", нагласио је председник Србије.

 "Данас отварамо нови погон у зеленој економији којим добијамо само добро", нагласио је Тадић и поручио да је зелена економија значајна зато што представља високотехнолошки део привреде који захтева више нивоа едукације радника и нови је квалитет у привређивању.

"Последњих година имали смо значајне резултате у овој области захваљујући ресорном министарству и привредницима који су пронашли своје место и перспекриву у области зелене привреде", додао је Тадић.

Подизање степена еколошке одговорности 

Према Тадићевим речима, новим погоном фирма која прарађује отпад успоставља нову културу у друштву и виши степен одговорности грађана према животној средини.

Директор фабрике "Брзан пласт" Раде Симић оценио је да су тим погоном створени услови за нову врсту рециклаже у Србији и за регион.

Регионални директор групације "Тетрапак" Брајан Макгинис рекао је да ће нови погон у Брзану допринети подизању свести становништва о значају очувања животне средине и Србији донети стандарде ЕУ у тој области.

Према његовим речима, погоном је омогућено да се рециклира 250 милиона паковања годишње, са могућим дуплирањем капацитета.

Технологија која се примењује у погону у Брзану, рекао је Макгинис, представља пилот-пројекат у свету и модел који би требало да следе и друге земље.

"Верујем да отварамо ново поглавље у бици за заштиту животне средине, које ће довести Србију међу лидере у тој области", рекао је Макгинис.

Фабрика "Брзан пласт", основана пре 22 године, бави се рециклажом полиетилена и ПЕТ амбалаже, а од данас и рециклажом вишеслојне амбалаже од картона.

Индиректно ће, међутим, довести до отварања нових радних места и у другим општинама у којима ће људи бити ангажовани на прикупљању амбалаже од картона.

"Брзан пласт" рециклира годишње 20.000 тона отпада, а ново постројење рециклираће у првом периоду 7.000 тона. 

Тадић: Испратите добре примере

Председник Тадић посетио је и Лапово, где је обишао мало предузеће за прераду отпадног папира и производњу амбалажа за јаја „Колор прес".

"Грађани Србије, само храбро. Државне институције су ту да помогну отварању реалних послова са идејом која на почетку може изгледати крајње нереалистична, али је можда добра као што је производња амбалаже за јаја", рекао је Тадић обилазећи то предузеће.

"Испратите добре примере који су показали отпорност и издржали неколико деценија и развили прозиводњу за неколико стотина запослених", поручио је Тадић.

Како је Тадић оценио, не треба правити илузије да је сопствени посао лак, додајући да он то није нигде у свету.

"То је једини начин да живимо одговорно и да личимо на друге развијене земље, да не очекујемо да ће држава да реши све проблеме", истако је председник Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи