Читај ми!

Ниже цене горива

Нафтна индустрија Србије од поноћи снизила цене горива, изјавио министар трговине Душан Петровић. Цена европремијума БМБ 95 нижа је за два, а дизела Д2 за један динар.

Министар трговине Душан Петровић изјавио је да је Нафтна индустрија Србије од поноћи снизила цене горива, а тржиште нафтних деривата је стабилизовано и не очекују се даља поскупљења.

НИС је снизио за два динара цену бензина европремијум БМБ 95 и за један динар цену дизела Д2, па су сада цене горива на НИС-овим пумпама засноване на постојећим трошковима, рекао је министар.

После потписивања Меморандума о сарадњи "Електопривреде Србије" и конзорција шпанских компанија министар је истакао да је враћање цена на претходни ниво исправна одлука нафтне индустрије Србије.

"Очекујем стабилизацију тржишта нафтних деривата у наредном периоду, с обзиром на то да је берзанска цена нафте у мировању и да је нешто нижа него пре десетак дана, као и да је курс динара стабилизован", изјавио је Душан Петровић.

Не постоји ниједан озбиљан разлог за дестабилазацију цена горива и зато не очекујем поскупљења у наредном периоду, али ако промена буде, очекујем да ће цене ићи наниже, навео је министар.

Петровић сматра да смо ушли у стабилизацију тржишта и да више нећемо имати повећања цена, ако не дође до неких екстремних ствари на светком тржишту, на које не можемо да утичемо.

На дужи рок није одрживо да се административним мерама уређује тржиште нафтних дривата, јер је Србија либерализовала тржиште горива, како би се прилагодила ситуацији на европском тржишту, сматра министар Петровић.

"Најважније је да ми имамо стабилно снабдевање потрошача нафтним дериватима и Влада неће предузети било какав корак који би само на први поглед изгледао популарно, а да после доведе до тога да нема горива на пумпама", истакао је Петровић.

Министар је истакао и да нема места паници због тога што смо протеклих неколико недеља имали раст цена нафтних деривата, јер ресорна министарства пажљиво и свакодневно прате и анализирају ситуацију и раде све да заштите интересе грађана.

Када је реч о смањењу пореза у цени горива, Влада разматра све могућности, али би смањење акциза и ПДВ-а на гориво изазавало мањак прихода у буџету и раст дефицита, што би опет морало да се надомести, тврде у Министарству пољопривреде и трговине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи