Читај ми!

Синдикат: Успешан потез Владе

Одлука Владе Србије да откупи Железару Смедерево "успешан потез", оцењују лидери два од три репрезентативна синдиката. Најважније очување свих 5.000 радних места у фабрици, поручују синдикати.

Лидери два од три репрезентативна синдиката у компанији "Ју-Ес-Стил" сагласни су да је, после одлуке Владе Србије да откупи Железару Смедерево од америчке компаније, најважније очување свих 5.000 радних места у тој фабрици.

Председник Самосталног синдиката у "Ју-Ес-Стилу" Синиша Прелић рекао је да је сада најбитније очувати радна места и прозводњу и оценио да је, у овом тренутку, веома важно да се спусти тензија, пошто је по медијима било различитих сценарија, преноси Танјуг.

"Свака част на оваквој одлуци, то је веома успешан потез владе. Још је рано за било какве прогнозе. Постоје назнаке да ћемо наредних дана бити позвани на разговоре, али за сада нема формалног позива", оценио је Прелић.

Прелић је подсетио да Колективни уговор важи до децембра и верује да ће и будући власник Жлезаре морати да поштује његове одредбе.

Председник Асоцијације слободних и независних синдиката у Железари Драган Миловановић рекао је да је добро што неће бити отпуштања и да је затечен најновијом одлуком.

"Важно је да радници наставе да раде као да се ништа није десило, јер под стресом у производњи може да дође и до нежељених повреда", упозорио је Миловановић.

Миловановић је истакао да је планирана производња од 68.000 тона за следећи месец добар континуитет у превазилажењу новонастале ситуације и то је, како је рекао, око 1.000.000 тона на годишњем нивоу, што је добар производни резултат у условима рада са једном високом пећи.

"Сваки будући власник мора да седне за преговарачки сто са синдикатима, а постојећи колективни уговор обезбеђује нам квалитетна радна права до краја године", закључио је Миловановић.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић поступак владе је оценио, као "одговоран и реализован у правом тренутку."

Градоначелник је рекао да је одлука владе о преузимању железаре дошла у прави час и да се не би поново догодио врло лош сценарио у два такође велика српска индустријска центра - Бору и Крагујевцу, кад је држава интервенислала са закашњењем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару