Читај ми!

Ђубриво за пшеницу и кукуруз

Пољопривредници ће преко Робних резерви моћи да замењују пшеницу и кукуруз за минерално ђубриво, што ће повећати производњу и зараду, рекао ресорни министар Душан Петровић. Право на размену имаће сва регистрована пољопривредна газдинства.

Влада Србије усвојила је Уредбу о размени минералног ђубрива за меркантилну пшеницу и кукуруз прошлогодишњег и овогодишњег рода ради повећања пољопривредне производње и прехрамбене сигурности грађана, рекао је министар Душан Петровић.

Влада је дала сагласност да се пољопривредницима омогући да преко Робних резерви замењују пшеницу и кукуруз за минерално ђубриво КАН, што ће повећати производњу и зараду, рекао је Петровић на конференцији за новинаре после седнице Владе.

Право на размену има произвођач - носилац регистрованог активног пољопривредног газдинства, а размена ће бити обављена преко Дирекције за робне резерве, у чијем је власништву ђубриво, односно преко овлашћених складиштара.

Уредба се односи на 11.900 тона ђубрива, а сваки пољопривредник може да размењује највише за 200 килограма по хектару површине, засејане пшеницом у јесењој сетви 2011. године, али највише до 30 хектара, објаснили су у Министарству пољопривреде.

Размена за пшеницу и кукуруз, када се минерално ђубриво непосредно преузима са складишта Дирекције у ХИП Азотара у Панчеву, биће обављено у паритету један килограм ђубрива за 1,3 килограма пшенице рода 2011. године, или за 1,5 килограма кукуруза рода 2011. године, или за 1,35 килограма пшенице рода 2012. године.

При том, пољопривредник сноси трошкове транспорта, истовара, утовара, путарине, еколошке таксе и осталих зависних трошкова.

За преузимање ђубрива преко овлашћених складиштара, са складишта Дирекције у ХИП Азотара", предвидјен је паритет - један килограм дјубрива за 1,4 килограма пшенице рода 2011. године; или за 1,6 килогртама кукуруза, или за 1,5 килограма пшенице рода 2012. године.

Овлашћеном складиштару на име трошкова транспорта, истовара, утовара, путарине, еколошке таксе и осталих зависних трошкова припада до 0,15 килограма пшенице, односно кукуруза за један килограм испорученог ђубрива.

Пољопривредник је дужан да ђубриво употреби за пролећну прихрану на пријављеним површинама, а у противном ће платити казну од 10.000 до 150.000 динара.

Пшеница и кукуруз морају да испуњавају услове прописане Правилником о квалитету жита, млинских и пекарских производа, тестенина и брзо смрзнутих теста. Расподела ће се бити обављена по управним окрузима, према површинама које су засејане пшеницом у јесењој сетви 2011. године.

Размена ће се обављати на основу захтева, који треба поднети Управи за трезор или месној канцеларији општинске управе, на одговарајућем обрасцу, до 6. фебруара. Размена ће се вршити према редоследу подношења захтева.

Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику", а спровођење ће надзирати ресорно Министарство. Циљ размене ђубрива за пшеницу и кукуруз је да се попуне Робне резерве и стимулишу индивидуални пољопривредни произвођачи.

Паритети меркантилне пшенице, кукуруза и минералног ђубрива су формирани на основу тренутних цена на тржишту. За размену минералног ђубрива КАН за пшеницу рода 2012. године, паритет је увећан за износ реалних зависних трошкова, до нивоа износа есконтне стопе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару