Читај ми!

Данска одолева кризи

Једна од ретких земаља која није чланица еврозоне, а налази се у ЕУ јесте Данска. Захваљујући снажној економији која је у стању да издржи потресе на европском тржишту, Данска не трпи велике последице кризе.

Данска, која у наредних шест месеци председава Европској унији, није члан еврозоне. Ипак, иако је њена валута круна тесно везана за евро, Данска не трпи велике последице кризе захваљујући снажној економији која је у стању да издржи потресе на европском тржишту.

У Копенхагену никад нисте далеко од бајке. Било да обилазите чувену статуу "Мале сирене", или бициклом идете на посао дуж булевара Ханса Кристијана Андерсена.

Али земља која је управо преузела председавање Унији, нема илузије да ће се чаролијом извући из европске економске кризе.

"Данска има озбиљне проблеме. Код нас криза није толико тешка као у неким другим европским земљама, али на нас утиче мали раст на нашим извозним тржиштима - као што су Немачка и Шведска. У многим европским земљама више не могу да купују као пре", каже Маргарета Вестагер, министар економије Данске.

Стручњаци кажу да Данска релативну сигурност тржишта може да захвали одличној економији, која је пре избијања кризе имала чак пет одсто вишка у предвиђеном бруто домаћем производу. Мада аналитичари указују да су велики попусти у радњама мали показатељ тешког стања, наглашавају да је Данска још далеко од озбиљних проблема.

"Бруто домаћи производ је био изнад нормалног нивоа, зато нас његово смањење не погађа превише. Нисмо ни близу Италији или Шпанији. Заправо, Данска постаје нека врста уточишта, у земљу и даље улази капитал", каже Ханс Вита Јакобсен, професор Универзитета у Копенхагену.

Иако има страховања да ће и Данска осетити озбиљније последице кризе, економисти храбре јавност говорећи да земља има начине да одоли: знање, искуство, посвећеност јединственом тржишту и способност да налази нова решења.

Изнад свега, ту су улагања у науку и образовање, која ће тржиште рада учинити флексибилнијим и отвореним за младе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару