Читај ми!

Трипут мери, једном сеци

Уредба Владе која поједностављује услове за добијање субвенционисаних стамбених кредита је охрабрење свима који годинама, или деценијама, плаћају кирију, слажу се стручњаци. Међутим, упозоравају да приликом одлуке треба узети у обзир и најављену кризу и несигурност радних места.

Ова година је најповољнија до сада за куповину станова, али уз мудру рачуницу до краја отплатног периода, сложили су се гости емисије Око. Субвенционисани стамбени кредити помоћи ће многим досадашњим подстанарима да се одлуче за куповину станова, али с обзиром на најављену кризу и све већу несигурност у радна места, грађани би требало да обрате пажњу на то колико ће се задужити, наводе стручњаци.

Горан Миловановић, подстанар и члан Удружења подстанара "Велеград", каже да је људима, приликом доношења одлуке о узимању кредита, најважније да ли ће задржати радно место када прође пет, седам, десет година.

"Свако ко је сигуран у себе и мисли да може да задржи радно место, треба да уђе у кредит, јер је много лакше давати рату за стан и живети у свом стану, него живети у туђем стану и плаћати неком другом", рекао је Миловановић.

Уредба Владе је, како оцењује, добра, јер ће сигурно подстаћи многе који су планирали куповину да се одлуче на овај корак.

Душан Узелац, уредник портала "Каматица" упозорава да кредит ипак вуче много више од саме рате. "Свако ко купи стан, вероватно ће хтети да га опреми, а и сам процес прибављања документације прати сет трошкова", каже Узелац.

"Управо су ти 'невидљиви' трошкови оно на шта се не рачуна много. На пример, овера у суду кошта од тридесет до педесет хиљада динара, тако да је све то нешто што исцури из тог комплетног буџета и управо је све то оно са чиме треба људи да се упознају", упозорио је Узелац.

Александра Дамњановић, помоћник Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, каже да се доношењем Уредбе држава понаша социјално одговорно.

"Имајући у виду и тренутак у коме смо се нашли и стање на тржишту некретнина и велики број подстанара, држава је створила законодавни оквир у коме имамо најповољнији стамбени кредит уопште", изјавила је Дамњановићева.

Помоћница министра каже да ће ефекти ове уредбе бити двојаки, јер ће помоћи грађевинској индустрији, али ће омогућити и одређеном броју грађана да дође до свог стана. Издвојено је милијарду и 200 милиона динараа, уколико тражња буде велика, држава ће безбедити додатна средства, наводи Дамњановићева.

За субвенционисане кредите моћи ће да конкуришу они који немају стан, а купују га у новоградњи. Корисник кредита, уместо досадашњих 10, треба да обезбеди пет одсто учешћа, а држава 20 одсто, што се враћа у последњих пет година отплате и то без камате.

Максимална прописана камата, уместо досадашњих 4,9, износи 4,5 одсто, плус шестомесечни еурибор. Кредит се може отплаћивати до 70. године живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару