Читај ми!

Смедерево (не) одустаје од рафинерије

Агонији око градње рафинерије нафте у Смедереву још се не назире крај. Иако је градска скупштина одбила понуду "Комико оила", градоначелник поручује да град не одустаје од инвестиције вредне 250 милиона долара.

После бурне расправе, скупштина града Смедерева одбила је понуду "Комико оила" за изградњу рафинерије нафте у том граду. Градоначелник, међутим, поручује да град не одустаје од инвестиције вредне 250 милиона долара. Пројекту није помогао ни референдум.

Део опзиције, али и власти, сматра да уговор о закупу 113 хектара земљишта није у складу са законом.

Три године и три месеца откако је холандско-америчка компанија "Комико оил" потписала меморандум о намерама за градњу рафинерије у Смедереву, још није потписан ни уговор о закупу земљишта.

Првобитна понуда од 282 милиона динара за закуп је одбијена, па је инвеститор удвостручио суму. То је прихватило Градско веће, али је скупштина одбила. Уговор није подржао ни део власти. Група грађана "Покрет за Смедерево" јесте за инвестицију, али тражи чвршће гарације.

"Имали смо предлог да то буде или нови конкурс или да се уговор мало уреди и да се интереси града кроз уговор заштите на већем степену", каже Јасна Аврамовић из "Покрета за Смедерево".

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић каже да град не може да одбаци инвестицију која доноси отварање нових радних места.

Истиче да ће разговарати са коалиционим партнерима о томе да ли је могуће изаћи са новим текстом који ће добити потребну већину.

"Значи није стављена тачка на Уговор из разлога што би онда имали проблем са земљом коју смо добили од Владе Србије наменски за изградњу ове рафинерије", навео је Умичевић. 

Део опозиције је категоричан да им рафинерија у граду не треба.

"Позивам све инвеститоре који не доносе прљаву технологију, јер ми већ имамо довољно проблема са загађењем ваздуха екологијом и не би нам требале инвестиције које додатно загађују околину", каже Милан Лукић из Коалиције за боље Смедерево.

Градоначелник је потврдио РТС-у да је инвеститор обећао да ће бити стрпљив до марта. У "Комику" се још не изјашњавају колико ће чекати и да ли ће тражити другу локацију за рафинерију.

На питање да ли "Комико оил" остаје у Србији, Радомир Радивојевић из те компаније је одговорио да остаје.

Одустајањем од градње рафинерије нафте, пропала би изградња и нафтовода од Панчева до Смедерева, што је такође део понуде "Комико оила".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару