Читај ми!

Путари и сутра пред Владом

Путари "Нибенс групе" прекинули протест испред Владе Србије, после обећања да ће сутра са њима разговарати министар Милутин Мркоњић. Наставак протеста, путари најавили за сутра, а тврде да неће одустати од протеста до испуњења захтева.

Радници предузећа за путеве Нибенс групе - "Ниш", "Врање", "Крагујевац", "Београд" и "Војводинапут-Бачкапут", прекинули су протест испред Владе Србије, после обећања Министарства за инфраструктуру и енергетику да ће сутра са њима разговарати министар Милутин Мркоњић.

Председник синдикалне организације ПЗП "Београд" Милан Јовановић је у изјави Танјугу, рекао да ће путари и сутра наставити протест испред зграде Владе, као и да неће одустати од протеста до испуњења захтева.

Испред Владе је било око 300 радника, а председник синдикалне организације ПЗП "Ниш" Мирко Јанковић рекао је да ће сутра бити више радника.

Представнике радника током дана примио је генерални директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

"Дробњак је казао да ће пребацити новац на рачуне предузећа Нибенс групе, који је унапред заложен и сада се директно даје банкама, ако од АИК банке, која је највећи финансијски поверилац Нибенса, или неког из врха власти буде добио написмено да ће држава гарантовати банкама исплату тог новца", рекао је Јанковић.

ПЗП "Београд" упозорава да Нибенс предузећа неће моћи да чисте путеве током предстојеће зимске сезоне уколико им држава не буде обезбедила средства за рад. Иначе, предузећа Нибенс групе зими одржавају око 30 одсто путне мреже у нашој земљи.

Путари Нибенс групе траже да им се одблокирају рачуни, исплате заостале зараде, конвертује потраживање банака у капитал предузећа и обезбеди континуитет рада предузећа.

"Неподношљив положај радника"

На јутрошњем састанку синдикалних руководстава предузећа за путеве "Ниш", "Врање", "Крагујевац", "Београд" и "Војводинапут - Бачкапут" оцењено је да су државни органи у великој мери одговорни за неподношљив материјални и социјални положај радника тих фирми.

У Самосталном синдикату путара Србије истиче се да су за финансијске проблеме у тим предузећима одговорни министарство за економију и министарство за инфраструктуру, Агенција за приватизацију и предузеће Путеви Србија, али да посебну одговорност сносе и АИК банка и Уникредит банка.

Путари су навели да су "банке без економске или правне логике одобравале власнику 'Нибенс групе' Милу Ђурашковићу, који се сада налази у затвору, кредите у висини од више десетина милиона евра".

"Позивамо државне органе да до краја испитају све околности које су довеле до тога да више хиљада радника 'Нибенс групе' и њихових породица остане без средстава за живот", саопштио је Синдикат.

Рачуни предузећа из Нибенс групе блокирани су због дугова од око 180 милиона евра, од којих је око 130 милиона евра дуг банкама. Због тога је с банкама постигнут договор о реструктурирању предузећа кроз стечај.

Власник Нибенс групе Мило Ђурашковић је у мају ухапшен због сумње да је злоупотребио службени положај и оштетио фабрику мазива из Крушевца, коју је купио у приватизацији, за 32 милиона евра.

Предузећа из групе Нибенс имају више од 5.000 запослених, а путари из те групе одржавају више од 40 одсто путева у Србији и учествовали су у градњи аутопута на Коридору 10 кроз Србију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи