Неопходне реформе у просвети

Министар просвете Жарко Обрадовић, представници синдиката и стручњаци, оценили на трибини "Куда иде образовање у Србији" да су неопходне системске промене. Штрајк просветара израстао у борбу за чланство унутар синдиката без жеље да се нађе заједнички језик, навео министар.

На трибини "Куда иде образовање у Србији", уз присуство министра просвете Жарка Обрадовића, стручњака и представника синдиката оцењено је да иако помака у квалитету образовања има, читав школски систем у Србији чека велики посао.

Штрајк је, наравно, био незаобилазна тема. Министар просвете је упозорио да новца нема, а онима који штрајкују поручио да ће у складу са тим и плата бити мања.

"Чини ми се да је штрајк израстао у једну борбу за чланство унутар синдиката без жеље да се нађе заједнички језик и да штрајк стане", истакао министар.

Према Обрадовићевим речима, изгледа да постоји страх појединаца од синдиката да ће уколико донесе једнострану одлуку бити оптужен од стране својих колега да је издао синдикалне циљеве.

Синдикалци, ипак, напомињу да мала плата не значи само лошије образовање него и васпитање деце.

"Ако не платите једну учитељицу, која школује 200-300 деце, добро за њен рад, платићете касније десет полицајаца због лошег образовања", истакао је Томислав Живановић из синдиката "Независност".

Није проблем у деци

По оцени стручњака стање школства је инертно и отпорно на промене. Добро је, тврде, што је као такво одолело последицама кризе и штрајкова.

Професор Филозофског факултета у пензији Иван Ивић из Национално-просветног савета оценио је да систем функционише на доста ниском нивоу, али стабилно.

"Моја прогноза, на основу свега што знам о образовању је да ће се, уколико не предузмемо врло систематске мере, такво стање наставити", наводи Ивић.

Стручњаци су упозорили и на забрињавајућу тенденцију, да приватне часове математике, на пример, узима 70 одсто ученика.

Бивши министар просвете Гашо Кнежевић нагласио је да није проблем у деци, већ у математичарима који, или неће, или не знају да пренесу знање.

Трачак наде да ће се неке дилеме решити, ипак, улива нови састанак о колективном уговору, заказан за среду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи