Брже утврђивање лекарских грешака

Потребно је увести протоколе лечења као обавезне, како би се лакше дефинисала лекарска грешка, рекла за РТС директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић.

Директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић изјавила је да би требало установити протоколе лечења, да би се лакше дефинисала лекарска грешка.

Радосављевићева је открила да је о томе, на састанку у децембру, постигнута сагласност са породицама које сматрају да су њихови најближи умрли од последица лекарске грешке.

Радосављевићева је истакла да лекара без лиценце сада у Србији практично нема и да здравствене инспекције, уколико затекну доктора без лиценце да самостално ради у установи, кажњавају лекара, здравствену установу и директора установе.

На питање о члану закона према којем лекар коме је трајно одузета лиценца, пошто одслужи затворску казну, може поново да ради уз другог лекара који има лиценцу, Радосављевићева је одговорила да не зна због чега постоји тај став прописа и да се то никада у пракси неће догодити, јер постоји механизам контроле.

"Сада када буде промена закона о здравственој заштити, тражићемо да се преиспита тај други став, јер нам није јасно шта он заправо значи", најавила је Радосављевићева.

Дечјем хирургу доктору Небојши Златановићу из Клиничког центра Крагујевац трајно је одузета лиценца за рад, пошто га је Апелациони суд у Крагујевцу правоснажно осудио на осам месеци затвора, због несавесног лечења четворогодишње девојчице која је умрла 1998. године.

Поступак на суду против Златановића трајао је 12 година.

Радосављевићева је казала да је Лекарска комора Србије, почетком овог месеца, обавестила о одузимању лиценце Златановића, представнике установе у којој је радио, Министарство здравља и регионалну комору којој ће морати да врати лиценцу.

Четворогодишња Мила Андрић је, према званичном налазу, преминула од компликација услед укрштања црева, 2. октобра 1998. године, а лекар је осуђен, јер приликом прегледа детета није предузео све неопходне мере, што је довело до фаталног исхода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи