Живот са стрепњом

Последњих 11 година у Србији није урађена ниједна трансплантација срца, иако имамо добре кардиохирурге и неопходну опрему. Слађани Бенки и Маријани Шево трансплатација је неопходна, али за извођење те скупе интервенције у иностранству немају новца.

Иако у Србији раде добри кардиохирурзи и неопходна опрема, последњих 11 година није урађена ниједна трансплантација срца. Једини спас за оне којима је трансплантација неопходна је да прикупе новац на време и дочекају трансплантацију у неком од страних центара.

Двадесетпетогодшиња Слађана не може да брине о ћеркама Невени и Бојани онако како би желела, пошто њено срце сада куца са мање од 30 одсто снаге. Прве симптоме је приметила само недељу дана после другог порођаја.

"Могу да се крећем, да одем до купатила, да се пресвучем, али о беби не могу да бринем. Само лежим и седим", каже Слађана Бенке.

Њена дијагноза је кардиомиопатија дилататива. Од истог срчаног обољења, од 13 године болује и 24 годишња Маријана. Дефибрилатор, апарат који је контролисао рад срца, уграђен јој је 2007. године.

Маријана сада лежи у Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, јер јој срце ради са мање од 20 одсто снаге. Због епидемије грипа и забране посете болницама породица је није видела већ две недеље.

"Крајем 2010. године, негде у новембру, њено стање се доста погоршало. Почело је као на почетку болести, замарала се, губила апетит и од новембра је константно у болници", каже Маријанина сестра Сања Шево.

Пошто наши лекари не раде трансплантације срца, из само њима оправданих разлога, чекало се на потписивање уговора са "АКХ" клиником у Бечу, којим би било омогућено да оболели тамо иду на трансплантацију, али се то још увек није догодило.

Директор Републичког завода за здравствено осигурање Александар Вуксановић, на питање да ли ће држава помоћи људима који чекају трансплантацију срца, а не могу да скупе 100.000 евра, каже да ако стручне комисије процене да је, за такве пацијенте, трансплатација срца једино решење, мораће да буде пронађено решење у сарадњи са Министарством здравља и државом, пошто је реч о огромним средствима.

Кардиохирурзи у Сремској Каменици проценили су да је Слађани и Маријани трансплантација срца неопходна.

Уколико желите да помогнете Слађани Бенке да добије ново срце финансијиску помоћ можете упутити на следеће жиро рачуне:

NOVA LJUBLJANSKA BANKA, Trieste, Italy
SWIFT: LJUBAIT2T

НЛБ БАНКА А.Д. БЕОГРАД
Булевар Михајла Пупина 165в
11070 Нови Београд

SERBIA SWIFT: CONARS22
IBAN: RS35310043070031587225

Девизни рачун: 04-307-0031587.2
Динарски рачун: 310-0410100424065-14

Помоћ за Маријани Шево можете уплатити на следећи жиро рачун:

ЕРСТЕ БАНК а.д. Нови Сад
Динарски жиро рачун: 340-3210570823
Девизни жиро рачун: 340-7642870878
IBAN: RS35340764287087899932

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи