Азиланти претња шенгену

Белгија би могла да затражи суспензију визне либерализације за Србију, уколико број захтева за азил настави да расте, упозорава министар за имиграцију и азил Мелкиор Ватле. Важно је да безвизни режим служи сврси, али не и за азил, упозорава Ватле.

Белгијски министар за имиграцију и азил Мелкиор Ватле упозорава да би та земља могла да затражи суспензију визне либерализације за Србију, уколико број захтева за азил настави да расте.

Требало би да европска комисија у јуну поднесе извештај о функционисању визне либерализације и начинима како да се спречи њена злоупотреба.

"Када недвосмислено установимо да нема разлога за азил и да је главни разлог доласка тражење посла или бољег смештаја, примењујемо специјалну убрзану процедуру, доносимо одлуку за један или два месеца и онда пратимо њихов повратак", каже директор Белгијског комесаријата за избеглице Дирк ван Булк.

Министар за миграцију и азил Мелкиор Ватле каже да је укидање виза била нека врста уговора о поверењу.

"Важно је да служи оном за шта је намењен, а то значи за путовање и боље међусобно упознавање, али не за тражење азила. Они који то злоупотребљавају доводе у питање опстанак безвизног режима", истиче Ватле.

Известилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон сматра да се још неко време неће озбиљно говорити о тој могућности, односно да се нада да таква оштра мера неће бити тема никада, али истиче да бојазан постоји.

"Зато је важно да српске власти ураде све, да су озбиљне и да грађанима дају праве информације и учине све што је могуће да људи не би тражили азил", истиче Фајонова.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи