Мокра Гора еколошки центар

Отворен први Национални визиторски еколошки центар на Мокрој Гори који је изграђен уз помоћ Министарства животне средине и просторног планирања. Директор Парка Емир Кустурица, истакао да је циљ да се у свести грађана створи идеја о значају заштите животне средине.

На подручју Парка природе Мокра гора нема примера дивље градње, речено је на отварању првог Националног визиторског еколошког центра у оквиру тог парка. Центар су отворили министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић и директор Парка природе Мокра гора Емир Кустурица.

Министар Дулић је истакао да је реч о новом државном објекту таквог типа који је изграђен после 30 година, а који ће служити свима који желе да поштују еколошке стандарде.

Дулић је навео да на подручију Мокре горе не постоје примери дивље градње и додао да би тај простор требало да буде искоришћен на одржив начин, јер је све изграђено по принципу скромности, односно од природних материјала.

Говорећи о заштићеним подручијима, Дулић је нагласио да у Србији постоји само шест одсто заштићених добара, а циљ је их да до краја мандата актуелне владе буде дупло више - 12 одсто.

Према његовим речима, циљ је да Србија до 2012, а најкасније до 2013. године буде део европске мреже "Натура 2000", коју чине подручја која су земље чланице Евопске уније прогласиле у складу са директивама ЕУ.

Дулић је навео да је створен нов модел понашања у погледу заштите природних добара, указујући да заштићена природна добра нису оптерећење за становништво, већ подстицај за економски развој, туризам, прехрамбену индустрију, различите занате...

Свест о заштити природне средине

Министар је рекао да у таквим заштићеним подручјима не би смело да дође до загађења и испуштања отпадних вода, наводећи да ће у наредном периоду и у другим деловима Србије бити формирани такви еколошки центри.

Кустурица је навео да је Визиторски центар на Мокрој гори изграђен уз помоћ Министарства животне средине и просторног планирања, додајући да је у њега уложено 45 милиона динара и да има све што је потребно током боравка посетиоца.

Кустурица је истакао да је циљ да се у свести грађана, који буду долази да посете центар, створи идеја о значају заштите животне средине.

Визиторски центар налази се на надморској висини од 1.400 метара и обухвата површину од 2.200 метара квадратних.

Пре отварања Визиторског центра, министар Дулић и Кустурица говорили су на скупу "Заштита природе и Натура 2000 у Србији", коме су присуствовали бројни стручњаци из области екологије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи