Сумњиви комплети прве помоћи

Национална организација потрошача Србије упозорава да комплети прве помоћи турских, словеначких и кинеских произвођача нису стерилни. Произвођачи одбацују такве тврдње, наводећи да су комплети безбедни и да те неистине угрожавају њихово пословање.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић упозорио је да комплети прве помоћи турских, словеначких и кинеских произвођача нису стерилни.

Паповић је указао да су стручном анализом садржаја комплета прве помоћи на српском тржишту, коју је обавила акредитована лабораторија овлашћена за то, утврђена бројна одступања од стандарда код страних произвођача.

"На тржишту Србије има свега и свачега када је у питању прва помоћ. Ми смо ангажовали акредитовану лабораторију, која је утврдила неправилности како у погледу кавалитета, тако и присуства разних бактерија у многим паковањима разних произвођача који су тренутно на тржишту Србије", рекао је Паповић.

Међутим, произвођачи тврде да је газа памучна, стерилна и потпуно безбедна за коришћење.

Оспоравани турски, кинески и словеначки комплети имају такозвану ЦЕ (CE) ознаку. То значи да поседују све европске сертификате о квалитету и безбедности.

"Комплети прве помоћи су произведени у просторијама које задовољавају пропозиције Међународне здравствене организације", изјавио је Јанко Велкаврх, председник управе "Тосаме".

Према његовим речима, стално се спроводи и унутрашња контрола, тако да се зна какав је квалитет производа.

Агенција за лекове прегледа њихове сертификате, упутства за употребу, паковање. Уколико производи испуњавају све те услове, тек тада их Агенција пушта у промет. До сада су биле само три пријаве.

"Извршена су одређена испитивања и провере квалитета и стерилности и у ни у једном од тих случајева није доказана нестерилност. Биле су одређене неисправности у типу обележавања и установљено је да одређени материјали нису од памука", рекла је Александра Вујачић-Симић из Агенције за лекове и медицинска средства.

Свако ко примети неку неисправност, то треба да пријави Агенцији за лекове, која ће предузети одговарајуће мере.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи