Приоритети образовање и попис Рома

Важно питање Министарства за људска и мањинска права биће побољшање образовања и попис ромског становништва, рекла за РТС државна секретарка Министарства Славица Денић.

Нова државна секретарка Министарства за људска и мањинска права Србије Славица Денић рекла је да ће приоритет у раду бити побољшање образовног статуса Рома, а да ће ове године највећи посао представљати попис ромског становништва.

Гостујући у Дневнику РТС-а Денићева је истакла да њено именовање на функцију државне секретарке показује добру вољу Владе Србије и Министарства за људска и мањинска права да Роми учествују у решавању сопствених проблема.

Денићева је рекла да је најважније кренути од процеса образовања и да јој је рад у РТВ Војводине помогао да се упозна са проблемима ромске националне заједнице око четири области које предвиђа "Декада Рома" - становање, образовање, здравство и запошљавање.

Денићева је најавила рад на процесу афирмативних мера које држава не спроводи и да је циљ Министарства да се на читавој територији Србије примени модел који се примењује у Војводини.

Говорећи о том моделу и образовању Рома, државна секретарка је навела да на новосадском универзитету студира више од 200 студената, док, када је реч о средњошколцима, постоји пројекат покрајинске Владе који се односи на менторски рад у средњим школама и интеграцију ромске деце који се спроводи већ четири године.

Денићева је рекла да је попис ромског становништва приоритет Министарства, као и "решавање правног субјективитета" те заједнице у сарадњи са другим министарствима, пре свега Министарства за државну управу и локалну самоуправу и да се ту морају наћи модели који неће угрозити принципе правне државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи