Вантелесна оплодња за инвалиде

Отворен је Центар за репродуктивно здравље особа са инвалидитетом уз чију помоћ ће ове особе лакше моћи да се подвргну вештачкој оплодњи.

На иницијативу Удружења оболелих од параплегије и Специјалне болнице у Београду, отворен је Центар за репродуктивно здравље особа са инвалидитетом. Уз помоћ овог центра, који је први те врсте у југоисточној Европи, убудуће ће особе са инвалидитетом лакше моћи да се подвргну вештачкој оплодњи.

Отварањем овог Центра изједначени су сви парови који из неког разлога не могу да остваре потомство. Наиме, према подацима Министарства рада, само са повредом кичмене мождине у Србији има више од хиљаду и пет стотина особа млађих од 40 година.

Никола Николаш, председник Удружења параплегичара у Бачкој, рекао је да у његовој организацији има много младих људи којима је сан да имају потомство.

У новоотвореном Центру свака особа, која је инвалид, и има проблем репродуктивног здравља, може да добије дијагнозу и терапију. Набављен је и специјални апарат, електростимулатор, тако да убудуће параплегичарима неће морати хируршки да се узима сперма, а болница има и услове за њено чување.

Професор Слободан Радуловић директор Специјалне болнице Београд рекао је да би младом човеку требало, који је завршио фазу рехабилитације након саобраћајне несреће, одмах узети и замрзнути семе јер тада оно још увек има неку своју фертилну способност. 

Проценат успешности вантелесне оплодње код особа са повредом кичмене мождине исти је као и код здравих особа. Из једног покушаја успешно се одржи 35 одсто трудноћа.

Министарство здравља подржало је да особе са инвалидитетом имају право на два бесплатна покушаја вантелесне оплодње као и здрави парови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи