Закони нису писани у тајности

Министарка правде Снежана Маловић одбацила наводе струковних удружења да су текстови измена и допуна Закона о Високом савету судства и Државном већу тужилаца писани у тајности. Представници Венецијанске и Европске комисије разматрали су текстове измена Закона, подсетила Маловићева.

Наводе струковних удружења да су текстови измена и допуна Закона о Високом савету судства и Државном већу тужилаца писани у тајности, министарка правде Снежана Маловић је одбацила, подсећајући да су их разматрали и подржали представници Венецијанксе и Европске комисије.

"Уколико се ови закони налазе пред Европском и Венецијанском комисијом, не знам како онда може да се тврди да су писани тајно", рекла је Маловићева Танјугу, коментаришући наводе Друштва судија Србије и Удружења тужилаца да су ти законски предлози писани у тајности.

"Друштво судија и Удружење тужилаца сматрам партнерима и све њихове предлоге озбиљно разматрам. Министарство правде и представници Венецијанске комисије и Европске комисије су добили од Друштва судија писмо написано на 16 страна које је такође било разматрано на јучерашењм састанку", поводом измена и допуна поменутих закона, указала је Маловићева.

Министарка правде је подсетила да је у више наврата јавно износила правце у којима ће се кретати те измене.

Маловићева је указала да текстови уређују два питања, од којих се прво односи на стални састав Савета судства, а друго на процес преиспитивања одлука о избору носилаца правосудних функција.

Када је у питању предлагање чланова Високог савета судства из реда судија, у закону ће се наћи решење засновано на ставовима Венецијанске комисије да се статус кандидата може стећи уколико тај предлог подржи одређени број судија, објаснила је министарка Маловић.

Право на жалбу

Друго питање уређује начин преиспитивања одлука самог састава Савета, навела је она и напоменуа да је предложена могућност приговора и да се предмети који се налазе пред Уставним судом Србије по изјављеним жалбама пренесу на Савет судства, који ће одлучивати о њима.

Уколико неизабрани судија буде незадовољан одлуком и даље ће имати право жалбе Уставном суду, објаснила је Маловић.

Према њеним речима, друго преиспитивање се односи на први пут изабране судије и судије које се налазе на сталној функцији.

Уколико постоји сумња у њихову стручност, достојност, оспособљеност и уколико Високи савет судства утврди да је та сумња осносвана, онда ће покренути поступак разрешења, указала је министарка.

Представници Венецијанске комисије и Европске комисије јуче су на састанку у Венецији подржали предлоге Министарства правде, у вези са наведеним изменама закона, а раматрали су и друга питања у вези са реформом српког правосуђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи