Залогај на испиту

До половине следеће године сва места у којима се припрема и продаје брза храна морају да уведу ХАСАП систем, који налаже високе хигијенске стандарде. У последњој контроли санитарне инспекције, београдски киосци једва добили прелазну оцену.

Високе температуре ризичне су за припремање хране, поготово у кисоцима и пекарама. Београдски киосци брзе хране у контроли санитарне инспекције једва су добили прелазну оцену за хигијену. Међутим, за све објекте овог типа у наредној години уводе се много строжа правила за припремање хране, такозвани ХАСАП систем.

Уобичајена контрола рада у објекту за припремање хране почиње испитивањем угоститеља шта су добили у току дана од производа од меса и у којој количини. Током периода када је температура висока, већи је и ризик од кварења намирница.

"Два до три пута долазе у контролу обавезно. Ми сваки дан добијамо робу, па тако и  проверавамо фрижидере, који се перу два пута дневно", изјавио је  угоститељ Марјан Митић и додао да до сада није било притужби на његову храну.

О томе какву храну једу, брину и грађани. Углавном су сложни у томе да на већим температурама морају пазити код кога купују храну, па већина има своје, проверене угоститеље.

Током недавне контроле у Београду, инспектори нису били задовољни чистоћом у скоро четвртини објеката.

До половине следеће године сва места у којима се припрема и продаје такозвана брза храна морају да уведу ХАСАП систем, који налаже високе хигијенске стандарде свакоме ко ради са храном.

"Морају да контролишу пре свега декларације, рокове употребе, да се снабдевају искључиво од произвођача који су регистровани што значи да су под контролом и апсолутно да проверавају температурне режиме, односно услове чувања такве хране у својим објектима", објаснила је начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин.

Челебићанин је додала и лица која рукују са храном морају бити здрава, морају да прођу обавезан преглед и да брисеви свих радних површина и опреме буду исправни.

Иако се у медијима спекулише да би увођење овог система много коштало, у инспекцији тврде да проблем није у цени, већ у поштовању правила и вођењу документације. Ипак, када је ХАСАП уведен у Мађарској, затворена је готово трећина пекара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 05. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње