Нови правилник о службеној и државној тајни

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић наложио полицији да прекине са применом Правилника о службеној и државној тајни и начину чувања и ослобађања од чувања службене и државне тајне, изјавио повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да је министар унутрашњих послова Ивица Дачић наложио полицији да прекине са применом Правилника о службеној и државној тајни и начину чувања и ослобађања од чувања службене и државне тајне и да се приступи изради новог правилника, изјавио је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

После састанка са Дачићем, Шабић је навео да је министар унутрашњих послова наложио надлежнима да приступе изради новог правног акта који би био усклађен са принципима из закона о тајности података и о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Шабић је претходно разговарао са Дачићем о отвореним питањима у вези са остваривањем права на слободан приступ информацијама у поседу МУП-а, саопштио је кабинет повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Посебан предмет разговора била је потреба обезбеђења нормативних услова да се право на слободан приступ информацијама, као и његово евентуално ограничавање, остварује у складу са савременим демократским стандардима, наводи се у саопштењу.

Шабић је изјавио да је основни повод за разговор била његова оцена да је "неопходно да МУП престане са применом Правилника о службеној и државној тајни и начину чувања и ослобађања од чувања службене и државне тајне".

Према његовим речима, повод за сусрет била је и неопходност да се тај правни акт измени одговарајућим актом који би био у складу са савременим, законом утврђеним стандардима.

"Тај правилник који датира још из 70-тих година прошлог века је анахрон, потпуно превазиђен и неуставан, па се ограничавање права јавности на основу истог никако не може прихватити", рекао је Шабић, додајући да се Дачић "у потпуности сложио са овим оценама".

Израда новог акта

Повереник за информације је навео и да је Дачић одмах након састанка дао надлежним службама налог да се, без одлагања, прекине са применом правилника и да се приступи изради новог акта који би био усклађен са принципима из закона о тајности података и о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

"Док акт не буде усвојен, потребе поверљивости биће обезбеђиване непосредном применом законских одредби", навео је Шабић, додајући да је договорено да у раду групе која ће припремати нови акт учествују и представници службе Повереника за информације.

По Шабићевим речима, тема разговора са Дачићем била су и питања у вези са остваривањем права на слободан приступ информацијама, "пре свега, о потреби да се ажурније поступа по налозима из решења Повереника.".

"Заједнички смо оценили да је МУП, као огроман систем са више од 50.000 запослених и мноштвом информација, логично суочен и са врло специфичним проблемима", навео је Шабић, додаје се у саопштењу.

Шабић је навео и да се са саговорником сагласио да је добро што, без обзира на постојање одређених проблема, МУП улаже евидентне напоре да би унапредио комуникацију са јавношћу и да са тим активностима треба наставити, "јер то може гарантовати боље резултате".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи