Помоћ Јапана за набавку мамографа

За Пројекат раног откривања рака дојке и унапређења капацитета превенције у Србији Влада Јапана донирала је Србији 5,8 милиона евра. Обезбеђена опрема за мамографију у 39 локација у Србији.

Влада Јапана донирала је Србији 5,8 милиона евра за Пројекат раног откривања рака дојке и унапређења капацитета превенције у Србији.

Тим пројектом биће обезбеђена опрема за мамографију у 39 локација у Србији и техничка помоћ за унапређење технологије у тој области, рекао је амбасадор Јапана у Србији Тошио Тсунозаки.

Јапански амбасадор је истакао да ће се овом донацијом унапредити рано откривање рака дојке и изразио је наду да ће пројекат допринети смањењу броја оболелих од те болести у Србији.

Тсунозаки је подсетио да укупан износ јапанске помоћи Србији достиже око 204 милиона евра, од чега је за медицински сектор дато око 22 милиона евра.

Министар здравља Томица Милосављевић је рекао да је пројектом обухваћена набавка два дигитална и 30 аналогних мамографа са комплетном пратећом опремом и да ће цела 2011. година бити посвећена припреми, инсталацији апарата и едукацији особља.

Милосављевић је истакао да је са два мобилна мамографа за неколико месеци прегледано око 33.000 жена.

Рак дојке у Србији има високу стопу учесталости на шта указује податак да 25 одсто жена има ову врсту рака, а почетни стадијум болести се открије у 25 одсто случајева.

Према Милосављевићевим речима, главни разлог за то је недостатак одговарајућег медицинског система за рано откривање болести.

Пројекат има за циљ да допринесе повећању броја жена којима ће бити пружена могућност за откривање рака у раном стадијуму и зато је Влада Јапна и одлучила да постави опрему за мамографију на 39 локација широм Србије и обезбеди техничку помоћ за унапређење технологије у контроли квалитета слике на мамографу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи