Пријемни за будуће бруцоше

Будући бруцоши, у наредна три дана, полажу пријемне испите за упис на факултете. Објављени коначни резултати пријемног испита за упис у средње школе, данас почиње предавање листа жеља. Потребно попунити целу листу, подсећају у Министарству просвете.

У наредна три дана, будући бруцоши полажу пријемне за упис на факултете, док ће уписи у високе школе струковних студија трајати до 2. јула. Неки факултети су отворили и нове смерове.

"И ове године ћемо већ уписати студенте на један нови студијски програм. То је студијски програм форензике, који правимо заједно са факултетом безбедности", рекао је декан Факултета за физичку хемију Шћепан Миљанић.

Декан Машинског факултета у Беогрaду Милорад Милованчевић рекао је да је тај факултет добио акредитацију, потврду од најтврђе европске инстанце у области бродоградње, од Британског краљевског друштва, бродограђевинских инжењера.

"Они су нас око 17 месеци анализирали и добили смо не само сертификат, него и позив да постанемо њихов придружени члан", нагласио је Милованчевић.

Према досадашњим пријавама на Универзитету у Београду, младима су најинтерсантнији стоматологија, безбедност, економија, географија, филологија, психологија, па медицина.

У Националној служби за запошљавање кажу да дипломци на посао чекају нешто мање од две године и да се код нас најтеже запошљавају молекуларни биолози, док су у иностранству то најтраженији кадрови.

Листе жеља за средњошколце

Коначни резултати квалификационог испита за упис у четворогодишње средње школе објављени су јутрос, а будући средњошколци током дана и сутра предају листу жеља са одабраним профилима и смеровима. Потребно је попунити целу листу, подсећају у Министарству просвете.

Посебну пажњу треба обратити на шифре, јер компјутер препознаје назив шифре, а не образовни профил или смер у гимназији, саветује Богољуб Лазаревић, председник уписне комисије.

На протеклом квалификационом испиту, ђаци су могли да освоје највише 20 бодова по предмету, што значи максимално 40 бодова.

Рангирање кандидата за упис у средњу школу обавља се на основу успеха на квалификационом испиту, општег успеха у шестом, седмом и осмом разреду основне школе и бодова са појединих такмичења.

Према уписним правилима, ученик је положио квалификациони испит ако је остварио најмање по један бод из сваког предмета.

Предност приликом рангирања имају ученици који су освојили пет и више бодова из сваког од предмета, а затим и кандидати који су освојили најмање по један бод из сваког предмета, до броја предвиђеног за упис.

Распоред и упис ученика по школама у првом уписном кругу обавиће се 7. и 8. јула, када ће бити објављена преостала слободна места. Други уписни круг завршава се 12. јула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи