Измештање опасне хемикалије

Прва количина од око 120 тона опасне токсичне хемикалије гаса угљен-дисулфида, из круга напуштене фабрика "Вискоза" почиње у уторак, изјавио представник надзорног органа Славко Николић.

У уторак почиње измештање првих око 120, од укупно 550 тона гаса угљен-дисулфида, опасне токсичне хемикалије, из круга напуштене фабрике "Вискоза", најавио је представник надзорног органа Славко Николић.

"Припреме су завршене и претакање гаса ће ускоро почети. Процес претакања око 120, од укупно 550 тона угљен-дисуфлида ће трајати два дана, а очекујемо да ће остатак ове токсичне материје бити дислоциран у наредних месец и по дана", рекао је јуче Николић.

Николић је нагласио да ће претакање опасне хемикалије бити под надзором, а транспорт у специјалним контејнерима и да грађани Лознице немају разлога да брину за своју безбедност.

По налогу републичке Еколошке инспекције, у Лозници су и стручњаци Екотоксиколошке јединице Завода за јавно здравље Београда који ће током читавог процеса претакања контролисати присуство гаса у ваздуху.

"Претакање ће бити обављено у течном стању тако да не очекујемо да у току тог процеса дође до пораста вредност угљен-дисулфида у животној средини", рекао је шеф Екотоксиколошке екипе Милан Милутиновић.

У кругу напуштене фабрике Вискозе, већ дуже од пет година, ускладиштено је 550 тона угљен-дисулфида чије уклањање је постало актуелно после великог пожара у децембру 2008. године, када је граду запретила еколошка катастрофа.

Држава је 2009. године Лозници упутила 1,1 милион динара за санацију складишта угљен-дисулфида и још 100.000 евра за суфинансирање дислокације опасне материје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи