Застава дугиних боја на згради омбудсмана

На згради заштитника грађана у Београду, поводом Дана поноса, развијена застава дугиних боја, симбол ЛГБТ популације. Неопходно заштитити права ове популације од дискриминације, говора мржње и насиља, изјавила заменица Омбудсмана.

Поводом 27. јуна, Међународног дана поноса, на згради Заштитника грађана у Београду развијена је застава дугиних боја, симбол ЛГБТ особа широм света.

Заменица омбудсмана Зорица Мршевић истакла је да је једносатним развијањем заставе заштитник грађана позвао на толеранцију и поштовање права припадника ЛГБТ популације, односно лезбејки, геј мушкараца, бисексуалних и трансродних особа.

Мршевић је навела да неопходно заштитити и унапредити права припадника ове популације од дискриминације, говора мржње, увреда и насиља, као и права на безбедно јавно окупљање.

Мршевић је указала да ће заштитник грађана и убудуће настојати да допринесе остваривању циља да Србија постане и остане место мирне, заштићене, недискриминативне, равноправе егзистенције за све њене грађане, без обзира на родни индетитет, пол и сексуалну оријентацију или било које друго лично својство.

Застава није замена за Параду поноса

Заменица омбудсмана навела је да развијање заставе није замена за Параду поноса, већ симболично обележавање неопходности заштите права ЛГБТ особа на њихов Међународни дан.

"Истицање дугине заставе на међународни Дан поноса се у многим земљама дешава у знак подршке националних и страних институција, али и бројних амбасада ЛГБТ особама", рекла је Марија Савић из организације за лезбејска и људска права "Лабрис".

Драгана Вучковић из "Лабриса" оценила је да се од септембра прошле године, када је требало да се одржи Поворка поноса, ништа није променило када је реч о положају ЛГБТ популације у Србији.

Једночасовну акцију солидарности испред зграде омбудсмана, организовали су "Лабрис" и омбудсман.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи